Община Сливен

Второ лауреатско звание за възпитаничката на ППМГ Розалина Влахова

-------
04.05.2023 / 10:23

Розалина Влахова от 12.в клас на гимназия "Добри Чинтулов" - Сливен заслужи второ лауреатско звание, този път в националната олимпиада по гражданско образование, която се проведе в периода 28-30 април 2023 г. в гр. Силистра. Според регламента на олимпиадата във финалния кръг допуснатите участници работят върху казус и защитават проект.

Проектът на Розалина е свързан с една от съвременните зависимости – номофобията. Понятието „номофобия“ е съкращение от „NO MObile PHOne phoBIA“ (фобия да останеш без мобилен телефон). Проектът и е свързан с проучване на тази зависимост и с опит да се набележат основните начини за справяне.

Казусите, по които учениците работят във финалния кръг на олимпиадата, са обикновено три, като всеки ученик има право да избере да пише върху един от тях. Казусът, по който Розалина работи, е свързан с не особено известен момент от следосвобожденската ни история: През 1892 г. Петко Каравелов е арестуван и осъден от военен съд на 5 години затвор за мнимо съучастие в опит за убийство на Стефан Стамболов. Хвърлен е в Черната джамия в София. Подложен е на жесток побой. Чрез семейството му чуждестранните журналисти и дипломати в София научават за това и го питат дали е измъчван в затвора. С очевидни телесни следи от побоя, Каравелов отговаря: "В моята страна подобни работи не стават!“ Избралите да работят по този казус е трябвало да аргументират тезата дали тези думи са прикриване на политическо насилие или акт на патриотизъм.

Учителят, който подготвя Розалина за олимпиадата по гражданско образование, е Цветалина Топракчиева.

Преди броени дни Розалина стана лауреат и в националната олимпиада по лингвистика.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев