Община Сливен

Емблематични за Сливен културни обекти ще бъдат обновени по проект на общината

-----
02.05.2023 / 17:02

Емблематични за Сливен културни обекти ще бъдат обновени по проект на общината

Емблематични за Сливен културни обекти ще бъдат обновени по проект на общината. Това съобщи в интервю за БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен. С него се изпълняват политиките за опазване, популяризиране и развитие на културното наследство и оформяне на цялостен туристически продукт на Сливен.

Става въпрос за обновяване и консервация на обекти и недвижими културни ценности с категория "национално значение" и включва няколко важни обекта.

"Интегрираният проект за развитието на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура на град Сливен е един от най-важните проекти през изминаващия програмен период, финансиран от структурните фондове на Европейския съюз и Програмата за развитие и растеж", посочи Марков. Това е един от големите ни проекти, който има т.нар. двойно финансиране. Веднъж имаме безвъзмездна помощ, която получаваме от ОП „Региони в растеж“, както и финансов инструмент под формата на заем от Фонда на фондовете или в случая от Фонд „Устойчиво градско развитие“, с които средства ние ще направим така, че ще подобри състоянието на културното наследство на град Сливен, което е от национално значение, а именно къщите музей на Добри Чинтулов, Хаджи Димитър, на Сливенския бит , крепостта „Туида“, а също и Първата текстилна фабрика на Добри Желязков, която ще направим като музеен комплекс.“

От администрацията се надяват с този проект да бъде даден живот през следващите 50 години на тези обекти. От близо 40 години те не са били основно консервирани и ремонтирани.

В проекта е включен основен ремонт на въжената линия до Карандила, с което да се даде възможност на туристите да стигат до парка “Сините камъни“ с най-екологичния транспорт. Предвижда се още дигитализация и виртуално представяне на обектите, както и изграждане на туристически културно-информационен център.

Партньори на общината са Регионалният исторически музей и общинската фирма за градски транспорт „Пътнически превози“.

БТА-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев