Община Сливен

Виртуозен концерт на братята Хасан и Ибрахим в Нова Загора

----
27.04.2023 / 16:00

Нова Загора стана част от националното турне на легендарните близнаци, виртуозни музиканти – Хасан и Ибрахим. Те бяха поканени от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева да гостуват в родния ни град. Фоайето на втория етаж на НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ г. се превърна в музикална сцена на 26 април 2023 г. Присъстваха представители на общинското ръководство, председателят на НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ Георги Николов, директорът на Исторически музей Генчо Димитров, директорът на ОШИ „Илия Аврамов“ Андония Спасова, музикални педагози, почитатели на музиката.

„Радостна съм, че Нова Загора е един от градовете, докоснал се до музикалното изкуство във Ваше изпълнение!“, обърна се г-жа Захариева към гост-изпълнителите и им благодари за отзивчивостта и сърдечността, с която са приели нейното предложение.

В едночасовия концерт прозвучаха Моцарт, Рахманинов, Шопен, Лист и Бетховен в соло и дуо изпълнения. Публиката остана очарована и от собствената им композиция „Слънце и луна“ на четири ръце.

Двамата близнаци, едни от най-успелите деца на Фондация „Димитър Бербатов“, в момента учат в консерваторията в Маастрихт, Нидерландия, едва деветнадесетгодишни, а вече сбъдват своята детска мечта да станат световноизвестни концертиращи пианисти и да прославят България на световните музикални подиуми.

Пътят им с музиката започва на петгодишна възраст, когато получават първите си напътствия от своя баща – Денис Игнатов. На седем години записват най-голямата победа за България в детската „Евровизия“ в Малта – второ място и стават любимци на публиката. На 11-годишна възраст издават първия си самостоятелен сборник от авторски творби. За кратката си музикална кариера стават носители на много престижни награди от национални и международни конкурси.

Поради огромния интерес към тях, те започват поредица от концерти в Нидерландия, които продължават и в България. Нова Загора е сред немногото градове, посрещнали виртуозите.

Градът ни дълго ще пази емоциите от вечерта, през която времето спря и потече в ноти. Ентусиазираната публика аплодира на крака най-талантливите близнаци на България Хасан и Ибрахим и не искаше концертът да свършва.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева поднесе подаръци за спомен от Нова Загора и изказа преклонението си пред изкуството им.

До младежите, сбъднали своята детска мечта, имаха възможност да се докоснат възпитаниците и на родната школа по изкуства "Илия Аврамов" и почитатели на клавирната музика.

Още снимки от новината

----
----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев