Община Сливен

Национален конкурс – надпяване "С песните на Йовчо Караиванов" ще се проведе в Селиминово

...
04.04.2023 / 11:51

Сливенското село Селиминово ще бъде домакин на националния конкурс-надпяване "С песните на Йовчо Караиванов"на 29 април. Родното село на именития тракийски певец ще посрещне талантливи певци от цялата страна. Надпяването съхранява и популяризира песенното наследство на Йовчо Караиванов, открива млади изпълнители на тракийски народни песни. Организатори са Община Сливен, Кметство Селиминово и НЧ "Светлина-1926".

Участниците в националния конкурс – надпяване "С песните на Йовчо Караиванов" в Селиминово се разпределят в три възрастови групи: до 14 г., от 14 до 20 г. и над 20 години, като изпълненията могат да бъдат акапелни или с инструментален съпровод. Не се допуска съпровод на плейбек. По традиция голямата награда се присъжда за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Йовчо Караиванов и награда на кметството в Селиминово.

Заявките се изпращат на адреса или на електронната поща на читалището - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..">svetlina1926@abv.bg.

Крайният срок за записване е 18 април 2023 г.

В конкурса могат да участват индивидуални певци и певици непрофесионалисти и певчески групи, без възрастови ограничения. Всеки участник изпълнява две песни (бавна и бърза) до 4 минути, а групите - две бързи песни до 6 минути. Едната песен задължително трябва да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов, информираха организаторите от читалището в селото.

 

Йовчо Караиванов е роден на 18 март 1926 г. в с. Селиминово, в семейство на потомствени музиканти. Завършва юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, но любовта към музиката остава. На 1 октомври 1949 г., след успешно прослушване в Радио София, участва със свои изпълнения в рубриката „Час за селото“. Името на Йовчо Караиванов бързо се нарежда до известните по това време Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Мита Стойчева, Вълкана Стоянова и др.

Йовчо Караиванов издъхва на 31 март 1996 г. минути след концерт в НДК, посветен на 70-годишнината от рождението му. По негово желение тракийският певец е погребан в родното Селиминово, Сливенско.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев