Община Сливен

Мраз скова прасковите и други овошки в Сливенско

-------
30.03.2023 / 16:30

Тази нощ и ранна утрин донесе много тревоги на стопаните в сливенско заради ниските температури, довели до образуването на истински мраз.

 

Сериозни щети ще има по овошките в Сливен, Айтос, Карнобат, споделиха овощари пред „Сливен нюз“. Миносувите температури от тази нощ и ранна сутрин, които стигнаха интервала – 7 – 4 градуса са пагубни за прасковите и другите овощни насаждения.

 

Ябълките вероятно ще бъдат най-малко поразени. Над 80% ще бъде компроментирана реколта по отношение на череши, праскови, кайсии, сливи, са очакванията на стопаните.

 

Земеделските производители, които установят щети, имат 14-дневен срок да подадат заявления за комисия до Общинските служби земеделие.

 

Измръзването, не означава, че в тази градина не трябва да бъдат извършвани съответните мероприятия, които са необходими. Дървото трябва да се обработва, подсилва и да се пази от различни болести. За съжаление разходите ще вървят, но приходите ще са по-малки, споделиха стопани.

 

В събота ни очаква малко слънце, а цялата следваща седмица градусите ще останат ниски, като в сряда и четвъртък прогнозата е за падане на температурите до 1 градус.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев