Община Сливен

Сливен отново ще подкрепи кампанията "Часът на Земята"

...
23.03.2023 / 16:25

Община Сливен отново ще подкрепи кампанията „Часът на Земята“ на международната природозащитна организация „WWF“. Тази година тя ще премине под мотото „Общ дом. Общо бъдеще“ и поставя фокус върху опазването на местообитанията на дивите животни. В знак на солидарност с глобалната инициатива на 25 март, от 20,30 до 21,30 часа осветлението на сградата на общинската администрация ще угасне. „Часът на Земята“ в Сливен ще подкрепят още Съдебната палата, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, Държавния куклен театър, Художествена галерия „Димитър Добрович“, ППМГ „Добри Чинтулов“, Административният съд. Към инициативата може да се присъедини всеки дом в Сливен и населените места от общината.

В доклада „Жива планета“ на „WWF“ от края на м.г. с тревога се посочва, че 69% от дивите животни на нашата планета вече не съществуват. През последните 50 години - по-малко от един човешки живот, сме изгубили популациите на милиони диви животни. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия.

„WWF“-България бие камбана за големите горски хищници у нас. Сред тях е дивият рис. В нашите гори, за съжаление, той е само призрак, може да се види единствено на снимка, в документален филм или в зоопарка. „Дори фотокапаните в природата рядко успяват да го уловят, докато грациозно се прокрадва сред дърветата. Незаконна сеч, строителство, магистрали, речни бариери, боклуци…Все по-малко диви места, все по-малко храна. Все повече опасности и почти никакъв шанс два влюбени риса да се намерят и да създадат потомство“, отбелязват българските природозащитници.

„Часът на Земята“ може да бъде стимул за много повече от изключване на светлините, заявяват организаторите.

Повече информация за глобалната кампания може да бъде намерена на https://divite-zhivotni.spasetedivatapriroda.bg/?utm_source=email&utm_medium=municipalities&utm_campaign=EarthHour2023&mc_cid=38fe43c419&mc_eid=b0c2a7c240

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев