Община Сливен

Учители от Сливен обмениха опит с испански колеги по проект „Щастливо училище чрез позитивно образование“

...
23.03.2023 / 09:52

Седем учители от ППМГ „Добри Чинтулов“ и директорът на училището в периода 5-11 март 2023 г. участваха в мобилност по проект „Щастливо училище чрез позитивно образование“ към програма Еразъм+, ключова дейност 1, за обмен на добри практики с учители от други европейски страни.

Мобилността се проведе в Мадрид, където се събраха над 40 представители на образователни институции от 14 европейски страни. Дейностите включваха наблюдения на уроци в испански училища и запознаване с испанската образователна система, посещения на културни и исторически забележителности в испанската столица и в Толедо. Работният език на мобилността бe английски. Това разказаха днес пред учители в гимназията и журналисти участниците в проекта. Координаторът Веселина Тонева запозна присъстващите с възможностите на европейската образователна програма, която към момента е с период до 2027 г. и е с финансова стойност 26,2 млрд евро. По дучите й, тази мобилност цели подпомагане на ученици, които се чувстват изолирании и могат да се приобщят към училищния живот чрез изкуство или интерактивни дейности.

Веселина Тонева с гордост сподели името на Айхан Хасанов, ученик от 12-ти клас, който е автор на логото на конкретната мобилност по проекта на "Еразъм +" и изрази задоволство от създаденото от него графично съдържание.

Самият Айхан разказа, че идеята му била да съчетае ведно щастие и академичност. Така обясни присъствието в логото на двете човешки фигури с вдигнати ръце, усмивката - символ на щастие и позитивно мислене, и разтворената книга като символ на книжовността и знанието.

„Ценим това, че можахме да видим друга система на образование и да приложим част от видяното там в нашата практика тук. Същевременно сравнението ни помогна да оценим достойнствата на нашата система на образование. Във всички случаи такъв обмен е полезен, защото позволява да се съизмерим с колеги от други страни и да видим къде сме ние“, сподели директорът на сливенското училище Мариана Милева. Днес тя презентира участието на колегите си под мотото "До Испания и обратно".

Учителите, участници в този проект, ще изпратят като предложение до просветното министерство някои от дейностите, които българската образователна система може да заимства - модел на финансиране, начин за предоставяне на учебници иработа с тях, създаване на релакс пространства, достъп до ресурси в училище по всяко време от страна на учениците, регламент за ползване на мобилни телефони, модел за работа с родители.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев