Община Сливен

Кукленият театър в Сливен ще постави за първи път в страната спектакъл по ромски приказки и легенди

-------
16.03.2023 / 09:54

Кукленият театър в Сливен ще постави за първи път в страната спектакъл по ромски приказки и легенди. Това съобщи днес директорът на културния институт Ефимия Павлова. Постановката ще бъде в рамките на проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с партньорството на Норвежкия професионален театър “Kompany13” . Проектът е спечелил първо място сред 80 други предложения.

 

 

 

Спектакълът ще бъде показан в края на март 2024 година, когато е финалът на проекта. В него ще участват професионални актьори, както и деца от ромския етнос, подбрани чрез кастинг. Създателите на спектакъла все още подбират сюжети от ромския фолклор, които ще послужат за основа на бъдещата постановка.

 

 

 

Както БТА писа, началото на проекта бе поставено през миналата седмица с образователния спектакъл „Телефон 112“ в училищата ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Юрий Гагарин“. Над двеста деца присъстваха на четирите представления на 9-ти и 10-ти март в двете училища.

 

 

 

В същите училища започват дейност ателиета по музика, танци, кукломайсторство и актьорско майсторство.

 

 

 

Съвместната работа на професионални артисти с педагози и деца от ромските училища в града цели да повиши достъпа до култура на децата от малцинствената група, да ги насърчи да развиват артистичните си заложби и да стимулира други артисти от областта на кукления театър в посока на съвместни дейности. В таргет групата на проекта са включени и семействата им. По думите на Ефимия Павлова, проектът е дългосрочен и цели още театърът да се утвърди и да бъде припознат от ромската общност, както и да се създадат още съвместни проекти на местно и национално ниво.

 

 

 

Проектът е с продължителност 14 месеца – от 1 март 2023 г. до 30 април 2024 г.

 

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

БТА-Сливен

снимка: Велина Василева

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев