Община Сливен

Премиера на спектакъла "Вселената на Кристофър" на Куклен театър - Сливен

-------
23.01.2023 / 10:49

Премиера на спектакъла "Вселената на Кристофър"

 

На 27 януари (петък) от 18:00 ч. в Куклен Театър Сливен ще се състои представяне на летописа „60 години Куклен театър Сливен”. В него може да бъде открита, както пълната информация за спектаклите, поставяни на сцената на театъра в периода 1960-2021година, така и текстове от ключови лица, творили на сцената на театъра през годините.

 

На същия ден, от 19 часа, е премиерата на фентъзи приказката "Вселената на Кристофър". Автор и режисьор на постановката е Евелина Кьосовска.

 

За спектакъла тя споделя: „Това е стара моя идея. Синът ми и приятелите му прекарват повече време в интернет, отколкото навън. Реших, че както учим децата да се оглеждат на светофара, когато пресичат, по същия начин трябва да се говори по темата за безопасния интернет, за общуването в този дигитален свят. Кукленият театър, освен средство за забавление, има възможността и да възпитава. ”

 

 

 

„Вселена на Кристофър”

 

 

 

автор и режисьор: Евелина Кьосовска

 

сценография и кукли: Наталия Гочева

 

ателие: Христина Недева-Храстче, Христо Георгиев, Катя Петрова, Йоланта Иванова

 

дигитален дизайн: Христина Недева-Храстче

 

музика: Пламен Мирчев – Мирона

 

участват: Андрей Иванов, Вангел Апостолов, Мадлен Бисерска, Силвана Петрова

 

 

 

Реализацията на този спектакъл има за цел повишаване на дигитално – медийната грамотност на децата и подрастващите при използване на интернет, с цел защита от рискове и опасности. Спектакълът е изграден като фентъзи приказка, в която действащите персонажи се сблъскват с едни от най-разпространените злоупотреби – фалшива самоличност и фалшиви новини, кражба на лични данни, насилие и тормоз във виртуалното пространство и др. Чрез езика на кукления театър, музиката, танца, чрез „дигитализиране”, посредством мултимедия на персонажите, темата се превежда разбираемо за младия зрител. Проектът дава решения и подходи, които могат да се използват в реалния живот, с цел понижаване на рисковете при използване на интернет и дигитални технологии.

 

Отваря поле за изследвания по въпроси като любопитството, манипулацията, агресията, доверието, страхът и др.

 

След световната пандемия от Ковид – 19 и неизбежното навлизане на дигиталните технологии в живота на подрастващите има необходимост от подобен вид спектакли, с помощта на които ще спомогнем на младите зрители да преразгледат представите си за виртуалната среда и да изградят устойчиви поведенчески модели и здравословна употреба на технологиите.

 

 

 

27.01(петък) 2023г. от 18ч.

 

Държавен Куклен Театър Сливен

 

бул. „Цар Освободител“ 24

 

 

 

ЕВЕЛИНА КЬОСОВСКА

 

Ева Кьосовска е родена на 19 юли 1976 г. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” през 1999 г., в класа на проф. Дора Рускова, след което се дипломира и като режисьор. Хоноруван преподавател в НАТФИЗ.

 

През 2022 година заедно с Веселин Бойдев са художествени ръководители на творческата лаборатория:„Граница” - съвременните технологии в кукления театър“

 

 

 

Постановки с участието на Евелина Кьосовска:

 

"Бяла Приказка" "Вълкът и седемте козлета" "Вълшебна Приказка" "Коледата Невъзможна" "Меко Казано" "Мързеливата Пчеличка" "Пепеляшка" "Принцесата и граховото зърно" "Принцът на Призраците" "Разбойническа Приказка" "Снежната Царица" "Студеното сърце " "Тримата братя и Златната ябълка" "Мечо Пух" "Пощенска Приказка" "Котаракът в чизми"

 

 

 

Спектакли на Евелина Кьосовска:

 

„Вселената на Кристофър, “„Фабрика за еднорози“ - награда за иновативен спектакъл от 21-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ , „Безопасна приказка“, реж. Ева Кьосовска и Веселин Бойдев , “Дядо Коледа, къде си?”„Приключения с маймунка“, "Звездичка за Коледа", „Принцесата и Свинарят“ по Х. К. Андерсен, „Приказки за мечтатели“ по текстове на Карел Чапек и Робер Ескарпи.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев