Община Сливен

Д-р Събина Петканска с позиция относно предложението за свикване на извънреден конгрес на БСП през декември

-------
25.11.2022 / 14:50

СПОДЕЛЯМ МОЕТО СТАНОВИЩЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СВИКВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА БСП ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ . /дебат,който е актуален към момента и се разисква в партийните общински и областни структури/.

Предлагам нашата организация да не се присъединява към искането за свикване на извънреден конгрес през месец декември, вместо насрочения през месец февруари, по няколко причини :

 

1️⃣. Ние не сме запознати с мотивите на инициаторите за свикване на извънреден конгрес .

 

Не сме запознати кои са другарите ,инициирали и работещи за това свикване на ИК . Би трябвало сега да има техни представители, които да ни обяснят защо трябва конгреса да се проведе три месеца по -рано от планираното време .

 

2️⃣. Всички сме запознати с критиките към сегашното ръководство на БСП и към Корнелия Нинова за катастрофалните резултати през последните години . И голяма част от нас ги споделят .

 

Но след като има насрочен конгрес през февруари , защо трябва да ескалират вътрешните противоречия при нас и да се прави конгрес два месеца по -рано ! Тези вътрешнопартийни борби само ще отслабят още повече БСП, независимо какво ще се случи на този извънреден конгрес . Дори може да се случи най- лошото , БСП да се раздели на две .

 

3️⃣. Вътрешната опозиция е против К. Нинова и иска да я смени като Председател на БСП, заради лошите изборни резултати , но не излиза с ясна критика към политиките на Нинова и становища какви политики би трябвало да се водят , за да не се сриват резултатите на БСП ?

 

За да има истинска смислена опозиция , тя трябва да разбира слабостите и грешките на Нинова и на сегашното ръководство и да има програма за тяхното отстраняване .

 

До сега никъде нищо такова никой не е казал .

 

4️⃣. Гледах интервюто в неделя на Костадин Паскалев ,което беше като програмна декларация за смяната на Нинова . Същността на интервюто беше следното :

 

– Към момента има около 30 организации, които искат оставката на Председателката, до края на месеца ще са над 100 . Факт,който показва, че явно има скрита организация за привличане на общински структури,които да искат свикването на извънреден конгрес , доказателство за което е и днешния наш пленум .

 

– Пред БСП има три варианта/според изказването на Паскалев/ :

 

1-Да се смени Нинова и БСП да се развива .

 

2-БСП да се свие и да изчезне .

 

3-БСП да се раздели на две партии .

 

– Вътрешната опозиция води преговори за голямо ляво обединение с партиите на Румен Петков, Татяна Дончева ,Красимир Янков , Мая Манолова , Георги Кадиев и други .

 

Това са част от изводите ,които успях да направя след като изгледах предаването ,чийто гост беше Костадин Паскалев.

 

След гледане на това интервю в мен се затвърди убеждението ,че вътрешната опозиция няма принципни несъгласия с политиката на Корнелия Нинова и Висшето Ръководство , че опозициятанняма програма за обновяване на БСП за повишаване на доверието и авторитета на Партията в обществото , че с идеята за голямо ляво обединение не толкова с партии от колкото с изявени някогашни кадри на БСП, които си направили свои партии , по което и Нинова работи постоянно / АБВ на Румен Петков и Кадиев бяха коалиционни партньори , водиха се преговори с Татяна Дончева / ще нанесе по -скоро вреди ,от колкото ползи на БСП .

 

Дори има голяма вероятност коалиция с Румен Петков , Манолова , Дончева и сие , да отдалечи още повече БСП от развитието и като съвременна Европейска социалистическа и демократична партия и да тласнат БСП към маргинализация ,доближаване и дори сливане с позициите на Възраждане . А това може да се окаже края на Партията .

 

Въпреки критиките, които съм изразявала публично многократно към ръководството на БСП , включително и пред Корнелия Нинова, когато посети Сливен в началото на ноември и съм изказвала неведнъж вижданията си за нужна промяна в позициите на БСП -за начина на гласуване на избори , за помощта на Украйна , за еврото , за нуждата от много по -ясни евроатлантически позиции на БСП , за кадровия подбор в Партията , сега съм убедена и считам за много по- разумно да не се правят резки революционни ходове за извънредни конгреси за свалянето на Нинова , в това сложно предизборно време , време на война , инфлация , невъзможност да се сформира правителство , неясна позиция на БСП към партиите на промяната или на статуквото е .

 

Необходимо и е наложително да се проведе в БСП и най- вече сред авторитетите на Партията задълбочен и смислен дебат за това каква партия трябва да е БСП , за каква България ще се бори , БСП към партиите на промяната ли ще е или към статуквото . Да се вземе ясно отношение за дългосрочни политики на БСП ,което да не зависи от личности-Лидери , по въпросите за избирателната система , подобрения на структурата на държавното устройство ,в което явно има слабости след като от 9 станахме 6 милиона , съдебната реформа , образователната реформа , здравеопазването , местното самоуправление , отбраната и не на последно място – геостратегическата ориентация на България .

 

И в една спокойна и другарска обстановка да се проведе редовен Конгрес на Партията,в последствие евентуално да се избере Ръководство на БСП от другари ,които не само ще привлекат сегашните членове и симпатизанти на нашата Партия , но ще привлекат и много безпартийни ,които ще припознаят БСП като своя партия и много негласували,разбира се ,които да изберат БСП като свой представител на бъдещите/местни или национални / избори .

 

Поради тези причини е много по-разумно сега да не се свиква извънреден конгрес през декември ,а да се отвори вътрешнопартиен дебат и подготовка за насрочения конгрес през месец февруари .

 

Вътрешнопартиен дебат ,в който да се включат всички авторитети в БСП ,които имат възможностите , силата , волята и интелекта да са визионери за развитието на Партията и лидери на БСП . ЛИДЕР на БСП ,който ще направи Социалистическата Партия водеща партия за развитието на България .

 

Д-р Събина Петканска

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев