Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Минало "незабравимо". „Седмиците“ – в действие. Бозукова и „онзи списък“. С кого е Темида?

-------
23.06.2022 / 11:58

През 1994 – 1995 г. настана повсеместен рекет.

„Клуб 777” е регистриран през 1993 г. и с първите си действия демонстрира безогледна разпасаност, незачитане на правовия ред, рекет, побоища и силово завземане на икономически територии. Тоест, ВИС и СИК вече имат сериозен конкурент в такива занимания като трафик на проститутки, хазарт, застраховане, изкупуване и търговия с горски плодове, грозде, гъби и пр. Сред най-приближените на Мъндев са Селим Кадиров, Кольо Иванов и Валери Райков. Ведно с тях се подвизават цяло съзвездие от юначаги с „колоритни” прякори като Живко Прасето, Христо Лъжата, Борьо Кьоравия, Петър Черния, Иван Конфуто, Тодор Бацила, Димитър Тасмата и др. – общо докъм трийсетина човека.

През 1995-та сливенската общественост все по-често взе да си задава въпроса: с кого е Темида? И най-вече прокуратурата. В няколко нашумели случаи тенденцията не беше в полза на гражданите.

В края на февруари гръмнаха ред скандали около "онзи списък", изнесен от вътрешния министър Любомир Начев с имената на 2315 извършители на престъпления. В него Сливенски регион бе представен от Иван Петров Иванов и Атанас Ангелов Мъндев. Вестник "Труд" публикува имената им с пояснението: "с висящи дела за отвличане и вз¬ривяване на игрална зала".

На публикацията реагира светкавично шефката на Районна прокуратура в Сливен Кети Бозукова. То роднина да им беше, нямаше да е така -коментираха полицаи и следователи. "Невинни граждани са попаднали в списъка на министър Начев"- заяви Бозукова за "Труд" в инициирано от нея изявление.

Според прокурорката, Иван Петров Иванов е невинен,защото нито имал висящи дела,нито срещу му е образувано предварително производство. Атанас Мъндев наистина имал висящо дело за отвличане на жена, но неговият съдружник се казвал Иван Кънчев Иванов. Сиреч, това не бил президентът на Клуб "777" Иван Петров Иванов – Толупа. И още: името на Мъндев било наистина замесено във взривяването на ресторант "Созопол",но Бозукова прекратила делото поради липса на достатъчно доказателства.

Започна сръдня между местните институции. От сливенската полиция заявиха,че никога не са включвали в списъка шефа на „седмиците” Иван Петров Иванов, защото срещу му нямало заведени две и повече дела. В "онзи списък" фигурирало съвсем друго лице -Иван Петров Иванов от с.Крушаре. Но за Мъндев имало три, а не две висящи дела -категорични бяха полицаите. Експертизата от София за взривяванетона „Созопол” категорично доказвала съучастие на Мъндев в извършеното престъпление.

Появява на името на шефа на "седмиците" в списъка си остана загадка. В "Труд" и други вестници обаче не бяха посочени служебни характеристики: тогава откъде накъде Бозукова решава,че става дума именно за Иван Петров Иванов-Толупа? Още повече, че в службите ЕСГРАОН могат да се открият стотици с името Иван Петров Иванов. Стига се до парадокс -Бозукова сама подхвърля на медиите името му,вече конкретизирано. Гафът се състоеше не само в опита да бъде злепоставена другата институция -полицията (което Бозукова често опитваше по него време). Но специално опитът да бъде оневинен пред обществеността и Атанас Мъндев, бе повече от скандален. Да не говорим за прекратеното дело относно взривяването на "Созопол" поради липса на доказателства, след наличието на експертиза, както коментираха от полицията.

По него време гръмна и друг скандал и сливналии се запитаха отново на чия страна е прокуратурата. Скандалът бе свързан с хотел "Карандила", нает от Клуб "777". Наред с повсемест¬ния рекет и други свои начинания, "седмиците" се пробваха и в бизне¬са. Там срещу новата 1996 г. те "насурвакаха" шведът Пекка Херконен.

Херконен и негова приятелка решили да посрещнат празника на Карандила. След платена резервация двамата пристигнали в хотела,посрещнати любезно от младо момиче. Попълнили карти и били отпратени в стаята им.Там останали озадачени от мръсния мокет,повреденото кранче и липсата на тоалетна хартия (вместо такава имало нарязани хартийки). Но пък гостите се влюбили в природата. На другия ден служителка на хотела ги изумила с подканата да си оставят паспортите на рецепцията Те обаче не го направили.

В полунощ някой настойчиво почукал на вратата им, но те не отворили. Тогава нахлул отключил си сам младеж бабаит, който взел да ги кори за паспортите и да ги подканва да си платят наведнаж за престоя. Отговорът не го задоволил: бабаитът грабнал чантата на дамата,а шведът се опитал да го спре. Последвал саблен удар под лявото око на Хеконен и гостът се строполил на пода. Мигом се изправил и тъй като бил доста як, нападателят се изнесъл бързо от стаята, плашейки го с нова разправа.

Шведът,уважаван инженер-специалист си тръгнал много тъжен от Сливен, но не и уплашен. "Ще се върна да ловувам с приятели по тези прекрасни места,и ако тези хора са истински мъже, ги каня на дуел"- изрекъл на сбогуване той досущ като Жерар Филип в някои от романтичните му превъплащения на екрана. Но това е вече в сферата на екзотиката…

Случаят нашумя чрез в. ”Седмица”. Последва прокурорска проверка, образувана след жалба от Иван Иванов –Толупа, шеф на "седмиците". Мотивите за проверката, разпоредена от Кети Бозукова бяха повече от красноречиви: "Да се изясни почувствали ли са се те засегнати (работещите в хотела) от публикувания материал..." А дали набитият Херконен е засегнат – здраве му кажи!

Тук ще прескочим с две години напред. Годината е 1998 - декември месец. Петима охранители на Клуб "777" са арестувани за убийството на 52-годишния ром Ангел Станков от Ямбол. Двама от задържаните -Иван Иванов -Толупа и Атанас Мъндев след прокурорско разпореждане са настанени заради влошено здраве в сливенската болница. Още тогава се иска изменение на мярката за неотклонение -задържане под стража на Атанас Мъндев. Бозукова /вече окръжен прокурор/ настоява за по-лека такава, но все предоставя на съда да реши. На следващия ден съдът решава и за Иван Иванов -Толупа и буквално същото искане за отмяна на мярката отстрана на Бозукова е записано в съдебния протокол.

Десетина дни по-късно следва ново заседание на съда относно тъжба на Мъндев. Този път окръжната прокурорка категорично заявява: мярката за неотклонение следва да бъде променена.

Съдът оставя тъжбата на Мъндев и мотивите на Бозукова без уважение.

В края на януари 99-та Окръжен съд- Сливен все пак пусна Толупа и Мъндев срещу гаранция от 3 милиона лева. След изменена правна квалификация на деянието на "седмиците", то бе премоделирано от умишлено убийство по хулигански подбуди на - "причинена смърт поради непредпазливост чрез умишлено причинена лека телесна повреда”. Дали Темида беше права, отсъдете сами.

По този повод на 28 януари вестник "Седмица" излезе с водещо заглавие "Прокурорски чадър над Клуб "777".

Около 9 часа същата вечер офисът на вестника се разтресе от гръм, замерен с коктейл "Молотов". Само по щастлива случайност се разминах с най-лошото. Дни след това на сантиметри от мен изфистя куршум. Сигналите до полицията не бяха уважени и случаят не бе разследван.

В същата новогодишна нощ, когато шведът Херконен и дамата му трябваше да прекарат край празничната елха в хотел ‘Карандила”, президентът д-р Желю Желев направи драматично изявление от телевизионния екран. Всъщност, то бе по-скоро предупреждение за надвиснала смъртна опастност над нацията. Словото му бе наситено с ирония, сарказъм и горчивина, както и с остра критика на институциите: "Дано през следващата година да видим поне един от свободно и важно разхождащите се главатари на организираната престъпност,осъден справедливо и изпратен в затвора".

Д-р Желев апелира към гражданите: "Не допускайте да ви завладява апатията, още по-малко страхът.Те са най-опасните съюзници на беззаконието,безправието и диктатурата, и най-добра почва за организираната престъпност,корупцията и мафията.

А тъкмо това се случваше в Сливен, където споменът за „Светото” покровителство над мутрите е жив и до днес.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев