Община Сливен

Фон дер Лайен предлага отмяна на правото на вето за външна политика на ЕС

.........................................................
22.06.2022 / 14:59

Европейският съюз (ЕС) трябва да премахне изискването за единодушие при вземането на външнополитически решения, за да може да реагира по-бързо на променящата се геополитическа обстановка. Това каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Политико.

 

Процесът на вземане на външнополитически решения, засягащи ЕС, често изисква единодушието на всички страни членки. Такъв пример е процесът по приемане на потенциални нови държави членки. Той е бил блокиран многократно през годините заради правото на вето на една единствена страна членка – такъв е и случаят с българското вето върху започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония.

„Във външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство“, каза Фон дер Лайен в понеделник.

 

Тя допълни, че е „дълбоко убедена“, че изискването за пълно единодушие на всички страни членки не е устойчиво и именно заради него ЕС често не е в състояние да заеме позиция в критични случаи.

 

„А при скоростта, с която се случват нещата, светът иска да чуе европейския глас“, каза още Фон дер Лайен. „Скоростта е твърде висока, за да не се чува този глас заради блокиране от страна на един“.

 

Председателката на ЕК добави, че очаква 27-те държавни и правителствени ръководители да приемат препоръката на Комисията относно Украйна и Молдова. В петък ЕК препоръча Съветът на ЕС да даде на двете страни статут на държави, които са кандидат-членки на блока.

 

Очаква се, че след като одобри препоръката, Съветът ще повтори предложението на ЕК, че от Украйна и Молдова ще се изисква да изпълнят множество условия преди началото на официалните преговори за членство.

 

Становището на комисията трябва да бъде одобрено по време на срещата на лидерите на ЕС на 23 и 24 юни. /Свободна Европа/

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев