Община Сливен

Деца от проекта „Музиката вместо улицата“ откриват фестивал в Германия

-------
21.06.2022 / 12:36

Талантливите деца от проекта „Музиката вместо улицата“ отпътуваха за побратимения на Сливен германски град Гера, където на 20 юни се откри интересен международен фестивал. Той се провежда ежегодно в деня на лятното слънцестоене в 100 града по целия свят. Всяка година домакин на фестивала е различна страна. Тази година държавата - домакин е Германия, а честта да открие международното културно събитие е поверена на град Гера, с който Сливен поддържа топли културни връзки от няколко десетилетия. Журналисти и културни дейци от побратимения на Сливен немски град бяха сред първите, подкрепили маестро Георги Калайджиев и неговата идея за проекта „Музиката вместо улицата“ в Сливен. И през цялото време подкрепяха всеотдайно алтруистичното начинание, целящо развитие на музикалните заложби на децата от ромски квартал „Надежда“. Това отбелязват от проекта на фейсбук страницата си.

 

Поканата към маестро Калайджиев, Мария Хаушилд и проекта „Музиката вместо улицата“ да бъдат емблема на престижното международно културно събитие е многозначен жест. Той говори както за съзидателното културно сътрудничество между двата побратимени града – Сливен и Гера, така и за високата оценка, която в Германия получават постиженията на проекта, създал школа за музикално, духовно и професионално израстване на деца в неравностойно положение от сливенския ромски квартал.

 

Програмата на младежки камерен оркестър „Музиката вместо улицата“ за встъпителното събитие на фестивала Fête de la Musique е доста сериозна и разнообразна, пишат в аванс от проекта. Тя включва предимно класически творби - емблематичния концерт за две цигулки от Й. С. Бах, сюитата „Кармен“ от Ж. Бизе, Унгарски танц N 5 от Й. Брамс, „Турски марш“ от В. А. Моцарт, както и по-малко познати на европейската публика творби - прочувствената „Севдана“ от българина Георги Златев-Черкин, концерта за китарно трио с обой от Педро Абрил Тирадо и др.

 

Солисти на концерта - възпитаниците на проекта Цветелина Христова, Вели Дормушев, Динко Марков и Цоньо Чокалов.

 

Телевизионен екип от град Хайделберг засне концерта на нашите деца, за да го излъчи по немските и европейските телевизии на 2 август - денят, в който в Хайделберг се прави възпоменание за жертвите на ромския геноцид по време Втората световна война.

Радио Сливен нет
 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев