Община Сливен

XXIV издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен бе закрито с концерт

.........................................................
13.05.2022 / 15:05

24-то издание на Националния фестивал на детската книга бе закрито днес с концерт. Той се състоя на открита сцена пред сградата на Община Сливен. В празничната програма със свои изпълнения се изявиха децата от вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” и балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева.

 

Тридневният форум се проведе в дните от 11 до 13 май под патронажа на Министерството на културата. В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2022 г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Mеждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др.

 

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”. Бяха представени 19 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от детската литература да се представи проекцията на съвременния свят в тях, промяната по отношение на ценностите, принципите и начина на реализирането на детската литература и как реалните и тревожни проблеми на модерността да бъдат предадени по разбираем и вълнуващ начин, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето-читател.

Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев