Община Сливен

Видни интелектуалци и общественици призоваха за демонтаж на Паметника на Съветската армия

.........................................................
25.02.2022 / 15:14

Ние, представителите на различни прослойки на обществото се обръщаме към Вас с категоричното искане съответстващо на отдавна изразена воля и на актуалните драматични събития: незабавно да бъде установена собствеността на Паметника на Съветската армия (ПСА) в Княжеската градина в столицата и да се пристъпи към неговото демонтиране, а фигурите да бъдат експонирани в Музея за социалистическо изкуство!

 

Повечето от нас вече 30 години водим битки за демонтирането на този позорен „паметник“ в сърцето на София. Излишно е да ви изброяваме несъстоятелните аргументи, с които нашите искания са били отхвърляни. Ще изтъкнем обаче знаковата съпротива на Руската федерация, която възпрепятства от 1992 г. изпълнението на този исторически важен за паметта на гражданите на София демонтаж, подкрепена от всевъзможни русофилски организации в България. През всичкото това време ние сме преживявали като особено унизително чувството, че едно чуждо посолство може да се разпорежда с паметта ни по отношение на ролята на Червена армия, увековечен в позорния надпис на „благодарност“ към нея, изписан през 1954 г., т.е. най-мракобесните времена на настъпилия в България комунизъм. С присъщия си имперски тон чиновниците от руското посолство, подкрепяни от БСП и различни нейни проксита, се подиграваха със слабата воля на политическите ни управници и малодушието на посткомунистическото ни общество. Всички правителства до този момент практически отхвърляха моралните основания на гражданите си, в името на своите политически сметки.

 

Уважаеми господа!

 

След инвазията на Руската федерация водена от лидера си Владимир Путин, ние смятаме за наш абсолютен жест на солидарност към Украйна да бъде премахнат този паметник, увековечаващ българското раболепие към Съветския съюз, който отдавна е в историята! С известни изключения, днешна Русия позволи на диктатора Путин да нахлуе в една суверенна страна и да подложи украинския народ на унищожение и икономическа разруха. Ние приветстваме Декларацията на Народното събрание, в която думата „санкции“срещу Русия има основно съдържателно и ценностно значение. Но не подобава на една суверенна държава като България, при това член на ЕС и НАТО да търпи в центъра на своята столица монумент на една чужда армия, която при това идва през септември 1944 г. не като освободител, а като агресор – печално известен факт е, че СССР обявява война на България на 5.09.1944 г., въпреки че държавата ни запазва мирни отношения с нея от началото на Втората световна война. Така че през септември 1944 г. Червената армия бухвално нахлува в земите ни – още един факт, който доказва, че т.нар. Паметник на Съветската армия е плод на идеологическа фалшификация и не отразява историческата истина. Същевременно този монумент не е военен паметник по смисъла на международните конвенции, така че няма никакви юридически основания той да бъде защитаван.

 

Според най-новия институционален отговор по темата, с който разполагаме – писмо на Областния управител на Област София Митко Михайлов (ОА23-10084/27.07.2021 г.) ПСА е „недвижим имот по смисъла на чл. 110, ал. 1 от ЗС“, но характера на собствеността не е установен – дали тя е държавна или общинска. Ето защо, категорично настояваме в спешен порядък:

 

Най-сетне да бъде установена собствеността на ПСА;

Да се приеме решение за демонтирането на ПСА;

В случай, че собствеността на ПСА се окаже общинска, държавата да не възпрепятства по никакъв начин неговото демонтиране (особено чрез МВР), а да окаже нужното съдействие.

Този жест ще бъде не само адекватна санкция на арогантния имперски стил на Путин и неговото обкръжение, а също и един закъснял израз на българското себеуважение и достойнство!

 

Ние, подписалите настоящето искане, сме убедени,че ако народните избраници, представителите на изпълнителната власт, общинските съветници ни подкрепят, ще се създаде предпоставка да бъде сложен край на деформираните представи на младото ни поколение кои бяха агресорите, които бяха жертвите след 9 септември 1944 година! Не бива да допуснем нито ден повече паметникът на тоталитарната лъжа да ни позори и да отнема от крехкото ни самоуважение, че сме общество, което остоява демократичните ценности, има достойнство и знае как да се противопостави на агресията на Руската федерация и нейния държавен ръководител Владимир Путин!

Фактор
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев