Община Сливен

Музейни и библиотечни специалисти в Сливен подкрепят морално протестите на колегите си в страната

-------
22.02.2022 / 15:11

"Експозициите на Художествена галерия „Димитър Добрович“ - Сливен ще бъдат затворени за посетители, заради ефективни стачни действия. Те са в знак на протест срещу унизителните средства, предвидени за развитие на културните институти в бюджета за тази година.

Това е обявено на страницата на ХГ "Д. Добрович" - Сливен в социалните мрежи.

"Не можем да спрем работа, в ремонт сме. А и при нас няма синдикални организации. Когато в предишен труден момент се обърнахме към синдикатите, не получихме подкрепа и колегите напуснаха. Сега работи заемната, но морално подкрепяме колегите си". Това заяви пред Радио Сливен Нет Мариета Главчовска, главен библиотекар на читалищната библиотека към читалище „Зора“. Едва ли има колега, който не е съгласен с протеста, но не изключвам и политическа намеса, заяви още тя. Забелязва се отлив на млади кадри от нашата дейност - работата много им харесва, но ниското заплащане ги принуждава да се преориентират към други сфери, каза още Мариета Главчовска. Това е сериозен проблем за работата на библиотеките, които нямат сигурни средства, а трябва да разчитат само на проектно финансиране, коментира дългогодишният специалист в библиотечната дейност.

За отлив на младите хора от музейното дело единствено заради ниското заплащане говори и директорът на Регионален исторически музей - сливен доц. д-р Николай Сираков. Безобразно ниски са заплатите, 5- процентното увеличение е иключително малко, тези пари ще отидат само за покриване на режийните разходи, а може и да не достигнат, заяви доц. Сираков в интервю за Радио Сливен Нет. Ние се грижим за съхраняване на националната памет, за реставрация, консервация, осигуряване на фондохранилища на национални ценности, припомни той.

Според доц. Сираков, само проектната работа не е достатъчна –няма лошо да има проекти, но те трябва да бъдат допълнителен стимул за специалистите, а не основен източник на средства. Проекти трябва да се реализират, защото това води до конкурентност в колектива, както и сред музеите. Но категорично държавата трябва да подпомага нашата дейност, трябва да бъде "майка, а не мащеха. Ако държавата иска да закрие музеите – това е друга тема", алармира с тревога директорът на сливенския музей, като заяви моралната подкрепа на музейните специалисти в Сливен към протеста на колегите им в страната.

Радио Сливен нет
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев