Община Сливен

Скок на заплатите на властта: Над 8 000 лв. за депутат, над 11 000 за президента

.........................................................
16.02.2022 / 12:41

Властта с по-високи заплати от 1 март. При депутатите месечното възнаграждение може да надхвърли 8000 лв.

Четири месеца откакто са в парламента, новите депутати получават неочакван подарък – заплатите от първите няколко месеца от мандата се увеличават с близо 14%.

Така от 1 март основното брутно месечно възнаграждение на народен представител минава от 5500 лв. на 5616 лв. Председателите на комисии и на парламентарни групи ще получават по 35% отгоре, или 7581 лв.

 

Ако има и научна степен „доктор“, ще получава още 10%, а ако е доктор на науките – и 15% отгоре върху тази заплата. Във втория случай тя би станала над 8400 лв.

От 1 март премиерската заплата, която е равна на тази на председателя на Народното събрание, става минимум 8704 лв., а президентът ще се разписва срещу над 11 хиляди, като не се смятат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък вече ще взимат 7300 лв.

 

В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например председателят на Конституционния съд вече ще взима близо 10 000 лв., а председателят на Комисията за защита на конкуренцията – 7833 лв.

 

По закон заплатите на БНБ пък се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на търговските банки в страната. През 2022 г. заплатата на управителя на БНБ ще е над 20 хил. лв., а на подуправителите – по над 17 хиляди.

 

През 2005 г. като независим депутат в 40-ото НС Минчо Христов получава заплата около 2000 лв. По закон възнагражденията на народните представители са три пъти колкото средната заплата в публичния сектор, която към момента е 1872 лв. Така от 1 март тази година те ще се подписват под най-малко 5616 лева.

 

„Безобразие спрямо мизерните пенсии на хората, мизерните заплати, които получаваме. Една средна заплата е напълно достатъчна заедно с бонусите, които взимат. От комисия щяха да станат поне две средни заплати напълно достатъчни човек да се издържа“, коментира Христов.

А с допълнителните пари, които получават за своята дейност в Народното събрание, някои депутатите ще получават възнаграждение от над 8 хил. лв. Въпреки редицата предложения през годините за намаляване или замразяване на депутатските заплати, в 47-ия парламент тази тема сякаш е табу.

 

А българските граждани са категорични – искат резултати от работата на политиците. На заден план в парламента остана и темата за партийните субсидии. Според бившия депутат Минчо Христов те трябва да отпаднат. /dnes.bg/

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев