Община Сливен

Стотици изпълниха пл. „Хаджи Димитър“, за да получат фиданки от Гората.бг

Guugf
12.02.2022 / 12:20

Малко преди 11 ч. стотици изпълниха площад „Хаджи Димитър“ в Сливен, за да получат безплатни фиданки за засаждане от неправителствената организация Гората.бг

Организацията, известна с благородната цел да постигне засаждане на 3 000 000 фиданки в България е създъдена преди 8 години. Тя не използва европейски средства, а рабти изцяло с подкрепата на малки дарения и доброволчески труд.

Преди два месеца от там обявиха, че вече могат да отчетат 1 400 000 засадени дървета.

12 000 фиданки бяха разтоварени на централния площад в Сливен сутринта от създателя на Гората.бг Никола Рахнев (на снимката) и екип от доброволци.

Хората споделяха, че от години плщадът не е бил толкова пълен.

Организацията на Гората.бг беше на ниво, въпреки извилата се от пешеходната пътека до Общината опашка, която стигаше чак до театъра.

 

Повечето фиданки са 50-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. „Вишните, орехите, сливите (жълта афъзка) дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат.“, обясни Никола Рахнев. Той сподели, че повечето от фиданките са от разсадника в с. Крушаре.

Желаещите мгат да получат повече от едно дръвче. Единственото условие е дръвчетата да бъдат засяти законно и за тях да бъдат полагани грижи. От Гората.бг раздадоха и инструкции за съхранинение, засаждане и грижа на всички, получили дръвчета.

Дръвчета ще се раздават до 14.00 ч.

„Вярваме, че заедно можем да оставим по-добър свят на децата ни, затова преди 8 години създадохме Гората.бг, една чиста инициатива движена от десетки хиляди доброволци, която има за основна цел засаждането на нови гори и дървета за България. Засадените от Гората.бг дървета достигнаха 1.4 милиона и сме се устремили към нашата цел от 3 милиона дървета. По пътя правим всичко добро, което можем – за хората, горите и природата – даряваме вяра, подкрепа и надежда на хиляди хора, вдъхновяваме ги за добро, изкупуваме и опазваме стари гори, помагаме на животни. Всички кампании и действия на Гората.бг са чисти, напълно безкористни, аполитични и безплатни за участниците. Благодарим Ви, че с Вашата подкрепа можем да направим още много добро!“ – споделя Никола Рахнев.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев