Община Сливен

11 животновъди искат среща с премиера заради тежката ситуация в свиневъдството

.........................................................
10.02.2022 / 15:12

11 животновъдни организации искат среща с премиера заради тежката ситуация в бранша. В събота е проведена среща, на която са присъствали представители на браншови организации и организации на производители в сектор животновъдство. На нея са обсъдени ниските изкупни цени на първично произведените продукти – месо и мляко в България, високите цени на суровините за производство на фуражите за изхранване на животните, високите разходи за електроенергия, допълнително утежнената икономическа обстановка създалата се покрай пандемията от Ковид-19, затруднената комуникация и натрупаните във времето проблеми, се казва в декларацията изпратена до Кирил Петков.

 

„Писахме няколко писма до всички институции, до Народно събрание, до министър-председателя, до всички парламентарни групи, както и до министерствата на финансите и на икономиката, като навсякъде поставяме темата за неизплатените ни пари“, коментира за Агрозона Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. От предишното ръководство на аграрното министерство представителите на двете свиневъдни организации са получили уверение, че в бюджет 2022 г. са заложени необходимите средства за сектора.

 

Със сегашното ръководство първата среща е проведена миналия петък – със заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев и Дора Ненова, директор на дирекция „Държавни помощи и регулации“. На нея е станало ясно, че в новия бюджет са заложени само 9 млн. лева. Свиневъдният сектор в България ползва само „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“ с период на прилагане 2018-2022 година, която е обвързана с определени мерки за изпълнение от страна на производителите. Общият бюджет на помощта за периода на прилагане е 178 857 320 лв. В годините 2018-2021 г. дори тази помощ не е изплащана в пълен размер, което попречи в тежката обстановка на африканска чума по свинете и Ковид-19 операторите да планират и организират по-добре своето производство и разходи. Към днешна дата не са изплатени 22 825 856 лв, а предвидените 9 млн. лева са крайно недостатъчни, стана ясно от думите на експерта.

 

От сектора недоумяват, че никой от присъстващите не знае защо не са заложени всичките дължими суми, независимо от тежката криза в цялото европейско свиневъдство, която продължава повече от две години и половина и призива на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, правителствата на държавите-членки да подпомогнат чрез националните мерки свиневъдния сектор.

 

„От премиера ще искаме да си получим парите, които ни се дължат, защото проблемът не може да бъде решен в Министерство на земеделието“, категоричен е Михайлов.

 

Силите на свиневъдния бранш са изчерпани. Загубите в сектора наближават 1 лев на килограм или 100 лв на реализирано живо животно. Съвсем скоро българският потребител ще бъде изправен пред „избора“ да закупува само и единствено замразено и охладено вносно месо, смятат свиневъдите,съобщава Агрозона.

 

„Търсим всички възможни варианти на комуникация, ако няма резултат ще предприемем протестни действия. Това е въпрос на решение на членовете на двете свиневъдни асоциации“, уточни Димитър Михайлов.

Радио Сливен нет
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев