Община Сливен

1/3 от европейците все още не са ваксинирани. България е на последно място

.........................................................
10.02.2022 / 09:43

Около една трета от европейското население все още не е ваксинирано срещу COVID-19, а България е на последно място по този показател. Това каза онлайн пред журналисти Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, цитирана от БТА.

 

Амон участва в онлайн семинара „Научният отговор на Европейския съюз на дезинформацията относно COVID-19“, организиран от Представителството на Европейската комисия в България. По думите й са необходими общи усилия за увеличаване на ваксинационния обхват.

 

По време на пандемията ние предоставяме научна информация и доказателства за ваксини, които могат да се използват от всички страни, и правим всичко възможно, за да направим научната информация разбираема, добави Амон.

 

Ваксините, особено бустерните дози, са много ефективни за улесняване на лечението на болестта и по-малко шансове за хоспитализация, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

 

Кук призова българските граждани да завършат цикъла на ваксинация, както и бустер доза. Имаме много научни доказателства в подкрепа на ефективността на ваксината, но има и много дезинформация, добави тя.

 

В медиите има много информация и видеоклипове, които оспорват ефективността и безопасността на ваксините, а това води до по-малко спасени животи, добави Кук.

 

Цветан Кюланов, временно изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, призова всички граждани да се консултират и да търсят надеждни източници на информация.

 

www.novinite.com

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев