Община Сливен

Светият синод благодари на сливналии, на Sliven.net и техните специалисти

.........................................................
08.02.2022 / 11:21

Светият синод на Българската православна църква благодари на Sliven.net и нейните специалисти. Това става ясно от информация на сайта на Патриаршията. В него се казва:

 

С благословението на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия Свещеното Писание на Стария и Новия Завет става достъпно в Официалния синодален сайт със съвсем нова функционалност, електронни препратки и дизайн. Новото приложение към сайта може да видите тук.

 

Като слово и откровение на живия Бог св. Библия е най-важната и душеполезна книга за цялото човечество. Като Книга на книгите тя е уникално достояние на всички поколения и затова публикуването й днес в електронен многофункционален формат е от изключително значение за духовното просвещение и спасение на хората.

Това издание многократно улеснява опознаването, ползването и изучаването на Свещеното Писание от страна на духовенството и миряните на БПЦ-БП, в това число – катехизатори, преподаватели по религия и богословие, ученици, студенти, както и цялата ни научна и културна общественост.

 

Св. Синод изказва благодарност към екипа на Sliven.net и благославя за ценния принос Георги Спасов (разработчик на уеб приложения), Нели Запрянова (графичен и уебдизайнер), Анита Димитрова, Димитър Цонков и други дарители, безвъзмездно потрудили се от любов към Бога, Църквата и ближните.

 

Какво предлага православната синодална Библия с електронни препратки (посочки)?

 

В печатното издание на Библията за определени стихове се посочват препратки (референции) под линия, които препращат към други стихове и други книги в Свещеното Писание. Електронната Библия с референции позволява с едно натискане на бутона текстът на референцията да се покаже под реферирания стих. Това води до много бърза и лесна проверка на свързаните по смисъл стихове. Така, освен линейното четене на текста, визуализирането на препратките става още по-удобно – при запазване видимостта на основния текст. За всяка референция на свой ред могат да се проверят нейните референции до безкрай, т.е. няма ограничение на вложените една в друга препратки. Също така главата от книгата, от която е препратката, може да се види паралелно с главата, в която стои реферираният стих. Така препратката може да се възприеме в контекста на цялата глава, в която се намира, и по този начин смисълът ѝ да се разбере много по-пълно и точно. Този тип работа със свещения текст на Библията може да се разшири и като се отварят нови секции, в които да се извършват същите действия – отново без ограничения в броя секции.

 

Структурата на страницата позволява вертикалното и хоризонтално разделяне на секции, които могат да се оразмеряват и пренареждат на екрана. Така могат да се сравняват текстовете на неограничен брой глави.

 

Още едно удобство е създаването на запомнящи се теми, в които са запаметени различни групи от секции. Това засилва персонализацията на работата със св. Библия в електронна среда. Така всеки читател или изследовател на свещения текст може да запомни както различни теми, така и текущото състояние на работата си по тях и при следващото отваряне на браузера да продължи от там, до където е стигнал. С други думи, разположението на секциите, отворените глави и избраните препратки могат да се запазват в различни теми. След затварянето на страницата и повторното ѝ отваряне може да се зарежда съдържанието ѝ от запазената тема. За по-лесно четене е предвидена и възможност за потъмняване на страницата чрез свещ-бутона, тъй като тъмната версия не дразни очите, когато се чете в помещение със слабо осветление. По този начин се олекотява четенето и то става по-приятно.

 

Предлаганата електронна Библия с препратки до този момент няма аналог в практиката на Църквата по отношение на удобството и обема, с които е реализирана на сайта на Св. Синод на БПЦ-БП. Влизайки в него, може да се ползват както класическият вариант на Библията и Аудио Библията, така вече и Библията с посочки.

 

Благословено и спасително ползване на Божието слово. „Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличаване, изправяне и назидаване в правдата, за да бъде Божият човек съвършен и годен за всяко добро дело.“ (2 Тим. 3:16-17).

 

Текст: д-р Десислава Панайотова, Константин Илиев, Георги Спасов

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев