Община Сливен

Кметовете на 4-те общини в обл. Сливен се обявиха за пълна и навременна компенсация на увеличените сметки за електроенергия

.........................................................
01.02.2022 / 12:28

Пълна компенсация на увеличените сметки за електроенергия на небитовите клиенти - общини, социални структури, лечебни заведения, училища, детски градини, църкви, поискаха кметове от 4-те общини в област Сливен. На специална пресконференция днес народният представител от ГЕРБ – СДС от Сливен Мария Белова заяви, че има много сигнали, че могат да бъдат преустановят социалните и здравните дейности заради скока на цената на електроенергията. Засега, по думите й, такъв риск за областната болница в Сливен МБАЛ "Д-р Иван Селимински" няма, но подчерта "засега".

 

От ГЕРБ - СДС имат и предложение откъде да дойдат средствата за компенсиране :

Както е известно, от парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесоха в Народното събрание проект на решение за 100% компенсации на размера на увеличението на тока за организации, които не могат да си покрият сметките и са на бюджетна издръжка. Потребителите, за които да важи предложеният компенсаторен механизъм са църкви, джамии, културни институти, ВиК сектора, транспорт, общини, болници, училища, социални центрове, старчески домове, детски градини и ясли. Проектът предстои да се гледа в пленарната зала, заявиха от групата.

 

Кметовете настояха за реална намеса на държавата по отношение на цените на електроенергията и изразиха редица опасения, че ще се наложат непопулярни мерки по места – ограничаване на градския транспорт, намаляване на осветлението, което пък ще доведе до увеличаване на битовата престъпност. Има също и опасения, че средства по Плана за възстановяване и устойчивост няма да бъдат отпуснати до края на тази календарна година.

 

Стефан Радев, кмет на община Сливен заяви, че трайното увеличение на общинските бюджети в частта за компенсиране на сметките за еленергия е единствено разумното решение, особено ако е навременно:

 

С 300 процента са увеличени сметките ни за ток, информира кметът на община Нова Загора Никола Грозев. Компенсациите от 30 процента не решават проблема, категоричен е той:

 

Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов коментира, че всички кметове са в „един капан“ и съобщи за сметките на общината за еленергия – три пъти увеличение от септемвмри до декември 2021 г. Категоричен е, че без помощта на държавата общините няма да се справят. Нямаме големи резерви, каза той, и първото, към което ще пристъпим, е да намалим уличното осветление в часовете с по – малко движение. Това пък, изрази притеснение Атанасов, ще доведе до увеличаване на битовата престъпност. Той апелира за рашение в съвсем кратък срок и припомни, че идват януарските фактури, а за декември все още няма никакви компенсации и малките резерви на общините няма да стигнат. Изграденото модерно и икономично лед осветление, с което се гордеехме, сега не може да се използва, сподели Атанас Атанасов:

 

Заместник-кметът на община Котел Шериф Куванджъ също изрази опасения за вземане на непопулярни мерки, заради драстичното увеличение на сметките на общината за еленергия:

Радио Сливен нет
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев