Община Сливен

Всяка трета българка е подложена на домашно насилие

.........................................................
24.11.2021 / 15:28

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, а общо 15 са жертвите от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Според данните на МВР за периода 2019 г. - 2021 г. има увеличаване на обажданията на тел. 112 за домашно насилие, като в момента стигат до 90 на ден.

Данните на Асоциация "Анимус" сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания 1280 са за домашно насилие, каза Бистра Илиева от Зонта Интернешънъл.

Според експертите огромен проблем е, че нагласите в нашето общество са да не признаваме домашното насилие, да не съобщаваме за насилие на приятелка, съсед, майка, сестра, дете. Приема се, че проблемите на съседите са си тяхна работа.

Тъжната статистика сочи, че 80 процента от тези, които са били жертва на домашно насилие, след това и те стават насилници.

Сексуалните посегателства срещу жени и деца се увеличават с всяка година, безобразно е нарастването на съдържания и посегателство в онлайн пространството, предупреди Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

Ситуацията се влошава не само в България, навсякъде по света е във възход насилието срещу жени и момичета, тъй като има обща атмосфера, която многократно се подсилва от интернет и социалните мрежи, смята Апостолов.

 

За миналата година в Центъра са постъпили над 11 000 сигнали, като над 75 процента са сигналите, в които става въпрос за момичета, а над 85 процента от непълнолетните и малолетните момичета по света от различни изследвания казват, че са ставали обект на посегателство като сексуално подмамване, изнудване, разпространяване на фалшиво съдържание, обиди.

 

Кибернасилието срещу момичета по полов признак съществува, обобщи експертът.

Според Георги Апостолов, ключът е превенцията - да се работи от най-ранна възраст, тъй като вече 4 -6 годишни деца са принуждавани да се снимат по неприличен начин и да извършват сексуални действия. По думите му емоционалната травма за тези деца е огромна.

От Центъра за безопасен интернет с тревога отбелязват, че въпреки увеличаването на съдържанието с насилие, намаляват тийнейджърите, които подават сигнали, като едно от обясненията е, че те приемат за нормално да се обиди момиче и да бъде принуждавано да се снима голо. Георги Апостолов предупреди, че имаме голям проблем и със съдебната практика.

Експерти настояват новият парламент да приеме предложенията за промени в Закона за домашното насилие.

По думите на Полина Кавръкова от Зонта България, едно от нещата, за които се борят неправителствените организации, е защитата на жертвите и в социалните мрежи.

 

Настоящето законодателство предполага възможността за ограничителна заповед, но след това всичко, което извършва насилникът в социалните мрежи, не е под никаква форма ограничено.

https://www.vesti.bg/bulgaria/vsiaka-treta-bylgarka-e-zhertva-na-domashno-nasilie-6134342
 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев