Община Сливен

ЦИК реши, че на изборите "две в едно" на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта

------------
10.10.2021 / 10:12

Централната избирателна комисия реши, че на изборите "две в едно" на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще бъдат две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за един.

Комисията също така се съгласи как ще се визуализират екраните на устройството, така че да може да се направи избор дали гласуването ще се проведе едновременно за президент и вицепрезидент и за депутати, или само на един от двата избора.

Времето за изчакване преди член на СИК да съдейства за гласуването, ако не се предприемат действия, ще бъде 3 минути.

След активиране на машината с интелигентната карта за гласуване ще се появи екранният надпис „Посочете за кои избори ще гласувате“, натиснете „Потвърди“ по -долу и ще бъдат избрани три бутона.

Първият за избори два в едно, втори за избор на президент и вицепрезидент, трети за избор на депутати, а на екрана в долния десен ъгъл ще има друг бутон в синьо с думите „ Потвърждавам “, след което ще се зареди втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Втора страница, която ще има три опции в зависимост от избора на избирателя. Ако е избран първият бутон, следният текст ще се покаже на втория екран."

„Избрали сте да гласувате, две точки“, тъй като това ще бъде в трите версии, а когато бъде избран първият бутон, ще се покажат текстовите избори за президент и вицепрезидент и за депутати.

След това текстът „Потвърдете избора си“ или се върнете, двата бутона в синьо, върнете се надясно отново „Потвърдете“.

Отиваме на третата страница. Първият екран ще се покаже, но гласуването за президент и вицепрезидент, ако съответният избор е направен на втората страница на бюлетината за президент и вицепрезидент в горния ляв ъгъл, ще казва „Избори за президент и вицепрезидент“, бюлетината ще премине към следващата страница, надписът на следващата страница ще бъде съкратен и следващото гласуване ще бъде взето".

След като е направил своя избор, преди да отпечата разписката или разписките, избирателят ще може да се върне, за да промени избора си след преглед.

„Прегледайте избора си.“ Можете да промените следващото изречение по -долу, като кликнете върху бутона „Промяна на избора“, следващото изречение, напишете „Гласуване“ по-долу и изчакайте разписка“, обясни говорителят на ЦИК.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев