Община Сливен

В Нова Загора се проведе среща по напредъка на дейностите по проекта за прилагане на „Гаранцията за детето” на ЕС в България

.........................................................
30.06.2021 / 12:35

На 29 юни в сградата на Община Нова Загора се проведе работна среща по напредъка на дейностите по проекта за пилотно прилагане на „Гаранцията за детето” на Европейския съюз в България – Фаза III от подготвителното действие на ЕК. В срещата участваха г-н Ивайло Енев, зам. кмет на Общината и координатор на проекта, г-жа Мария Златева – програмен директор „Социална политика”, УНИЦЕФ, Майа Грозданова - консултант "Закрила на детето" към УНИЦЕФ, Лилка Колева - ръководител на Центъра за майчино и детско здраве - град Сливен и Евелина Аврамова - директор на Център за обществена подкрепа - град Нова Загора. В обсъжданията онлайн се включиха Цвети Станева - директор на ДГ "Слънчице" и Златина Великова-директор на ДГ "Тракийче", които изнесоха презентации за напредъка на дейностите по проекта в ръководените от тях детски заведения.

Община Нова Загора е една от 10 общини на територията на 3 области – Бургас, Сливен и Стара Загора, в които се изпълняват пилотните дейности на проекта, обхващащи над 6500 деца и родители и близо 600 специалисти. Те са финансирани от Европейската комисия, а в България са насочени към децата с увреждания и затруднения в развитието и към децата в уязвимо положение, включително ромски деца от уязвими общности. Целта на проекта е да разшири достъпа и да подобри качеството на 4 вида услуги – патронажна грижа на семейства с малки деца, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието, качествено приобщаващо предучилищно образование и насочени към децата и семействата услуги за превенция и подкрепа с фокус върху децата от семейства в уязвимо положение.

Проектът е двугодишен (1.02.2021 – 31.07.2022), а участието на Община Нова Загора в инициативата се състои във включването на учители и специалисти от ДГ „Слънчице и ДГ „Детски свят” в обучения и супервизии за осигуряване на по-предучилищно образование за деца с увреждания и деца с обучителни трудности. В ДГ “Слънчице” е назначен и специалист „Ресурсен учител” – на 4 часово работно време.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев