Община Сливен

Обсъдиха участието на ромския етнос от община Котел във фестивала на „Етносите, багрите и котленския килим"

.........................................................
28.06.2021 / 16:17

На кръгла маса беше обсъдено участието на ромския етнос от община Котел във фестивала на „Етносите, багрите и котленския килим".

МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“ проведе в Котел кръгла маса сред ромската общност на тема: „Участие и подготовка на ромския етнос от общината в традиционния фестивал на „Етносите, багрите и котленския килим", който ще се проведе в дните 30 юли – 1 август 2021 г. в парк „Изворите“.

 

 

На кръглата маса взеха участие представители на ромската общност, които дискутираха по въпроси свързани с участието им в празника. Благодарение на назначените лица по професиите: "Сътрудник социални дейности", "Здравен асистент" и експерт - "Психолог", както и със съдействието на местните лидери, хората от ромския етнос на Котел, Градец, Тича и Мокрен взеха конкретни решения за това с какви занаяти, традиционни ястия и облекла ще представят своите традиции и обичаи на фестивала.

 

По време на срещата ромите от общината дадоха заявка, че и тази година ще организират своя "катун", който за пореден път ще се превърне в едно от атрактивните места за посещение през фестивалните дни.

 

Съществуващото добро етническо разбирателство и общуване между различните етноси на територията на община Котел е най-красноречивото доказателство, че те са неделима общност , каза кметът на община Котел Коста Каранашев. Между тях има устойчиви социални връзки, висока битова и социокултурна интегрираност, взаимна толерантност и уважение.

 

Фестивалът на „Етносите, багрите и Котленския килим“ е мост между поколенията и обичаите, мост между етносите, които показват заедно какво могат да правят, какви традиции имат и какви послания ще предадат на поколенията.

 

Във фестивала участие вземат живеещите в общината етноси: българи, турци, роми и каракачани.

Радио Сливен нет
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев