Община Сливен

Сбогуваме се с актьора Иво Кръстев, сливенският Сирано дьо Бержерак

-------
26.06.2021 / 18:33

На 57-годишна възраст почина актьорът Иво Кръстев, част от трупата на Сливенския драматичен театър в периода 1988-1993 година.

В летописа на Сливенския театър той остави над 15 театрални образа, между тях върховата си роля на Сирано дьо Бержерак от пиесата на Едмон Ростан. На сливенска сцена той работи с режисьорите Борислав Чакринов, Стайко Славов, Галин Стоев, Иван Добчев, Симон Шварц и др.

Роденият на 8 юли 1964 г. в Русе Иво Кръстев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1988 г., в класа на проф. Сашо Стоянов. Веднага след завършването на висшето си театрално образование, започва работа в Сливенския драматичен театър, който по това време е люпилня на театрални кадри. Дебютира в много награждаваната пиеса "Чичовци" по Иван Вазов на режисьора Борислав Чакринов, с ролята на Мирончо през 1988 година. Същия сезон играе Марин от пиесата на Николай Хайтов "Пътеки“ с режисьор Николай Мандажиев. Отново в постановка на Борислав Чакринов, през 1989 г. се превъплъщава в Ловеца от „Разбойник“ на Карел Чапек.

Иво Кръстев има удоволствието да участва в „Малки Таргедии“ на Велимир Хлебников, под режисурата на Александър Понамарьов. През 1990 г. играе в друга знакова пиеса на Сливенския театър – „Свирепо настроение" по Иван Вазов и Йордан Радичков, с режисьор Иван Добчев. Той е Племенникът в "Добрият човек от Сечуан" на Брехт, отново с режисьор Иван Добчев, през същия сезон. Същата 1990 г. играе ролята на Джон Смит в комедията на Рей Куни "Между два стола" с режисьор Стайко Славов.

През сезона 1991/1992 г., в най-новата история на Сливенския театър е записано участието му в "Перуките" от Петер Карваш с ержисьорр Борислав Чакринов, както и ролите му на Андре Марешал от "Наздраве" от Пиер Шено и на Джордж Пиджън от "Секс, лъжи и ... кекс" на Рей Куни, с режисьор Стайко Славов. Иво Кръстев е Алкандър в "Илюзията" на Пиер Корней, с режисьор Галин Стоев и Годеникът в "Дулсинея Тобоска" от Ал. Володин, с режисьор Иван Добчев.

В пиесата на Дарио Фо "Няма да платим, ням да платим" на Дарио Фо с режисьор Минчо Събев през 1993 г. играе 5 роли, от гробар до инспектор.

През 1993 г. идва ред на коронната му роля на Сирано дьо Бержерак в едноименната пиеса на Едмон Ростан, под режисурата на Симон Шварц, с която постига много добър успех.

Иво Кръстев остава в Сливенския театър 5 години, след което постъпва в състава на Русенския театър.

Светлина по пътя му към небесния театър! Аплодисменти за неговата нестихваща любов към актьорското поприще, на което посвети живота си!

 

От колектива на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев