Община Сливен

Нейково отбеляза своя сбор и големия християнски празник Петдесетница

Нейково отбеляза своя сбор и големия християнски празник Петдесетница
22.06.2021 / 13:05

Жителите на село Нейково се събраха за поредна година на курбан по случай големия християнски празник Петдесетница, на който своя храмов празник отбеляза църквата „Св. Троица“ в селото. На празника село Нейково отбелязва и сбора си. Празненствата започнаха още в съботния ден с традиционно празнично хоро от жителите и гостите на балканското селище.

“Днес отбелязваме празника на нашата църква “Света Троица” и сбора си. По традиция на празника даваме курбан и се молим за здравето на всички хора и за оцеляването на човечеството, въпреки трудностите и несгодите, с които се сблъскваме. Благодарение на вярата и силния дух, които притежаваме, ние успяваме да се преборим и да продължим напред за процъфтяването на нашите родни места и скъпата ни Родина България“, каза Величка Бакалова - кметски наместник на Нейково. Тя изказа своята благодарност към всички дарители за финансова подкрепа и помощта в организацията на празника.

Гости на събора в Нейково бяха зам.-кметът Шериф Куванджъ, председателят на Общински съвет - Котел Христина Чолакова, секретарят на Община Котел Христо Карабекиров, общинските съветници Ренета Попова и Дарина Градешлиева, жители и гости на селото.

Учениците от НУФИ "Филип Кутев" и бабите от местния пенсионерски клуб поздравиха всички присъстващи с песни и танци за здраве.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух. Празникът се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги дарил с благодатните дарове. Празникът се нарича Петдесетница, защото отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха.

В народните поверия се казва, че от този ден започва т. нар. Русалска седмица, когато нечистите и зли сили излизат сред хората. Затова се провеждат различни обреди с цел да бъдат омилостивени и прогонени.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев