Община Сливен

МОН иска забрана на политиката в училище

-------
22.06.2021 / 15:49

Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически доктрини, да бъдат забранени. Такава промяна в закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) ще предложи министерството на образованието. Очаква се законопроектът за промени в ЗПУО да бъде публикуван за обществено обсъждане до края на тази седмица, като служебният кабинет смята да го внесе в новото Народно събрание.

 

„Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование“, подчерта министър Николай Денков. Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност. „За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа“, подчерта проф. Денков.

 

В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности“.

 

Министър Денков предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания. Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест.

 

Преди изборите на 4 април т.г. 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. В МОН постъпиха сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.

Сливен нюз
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев