Община Сливен

Писателят Маргарит Абаджиев представи новия си роман „Царят на татарите" в РБ „Сава Доброплодни”

.........................................................
18.06.2021 / 12:15

След облекчаване на част от противоепидемичните мерки, РБ „Сава Доброплодни” даде силен старт на програмата си за промоция на съвременна българска литература с премиерата на 17.06.2021г. на излезлия наскоро роман „Царят на татарите" на писателя със сливенски корени Маргарит Абаджиев.

Романът съчетава детективска интрига на фона на заплетени събития от първите години на българската история след Освобождението и е базиран върху богат документален материал. Написването на книгата отнема на писателя повече от две години.

Пред публиката М.Абаджиев обясни, защо е избрал това заглавие на книгата си. Известен факт е, че с прозвището „цар на татарите” сръбската преса нарича Стефан Стамболов - премиер на България в периода 1887-1894г.

„Въпреки че е наречен „Царят на татарите”, този роман не е за живота на Стамболов, а разглежда последиците от неговата гибел през погледа на един млад македонец, Дамян Харитонов - главен герой в романа. - подчерта Абаджиев. - Харитонов е родом от Битоля. Ветеран от българската армия от Първата световна война... Стамболов е наричан „диктатор" и „узурпатор" на властта, но една негова заслуга е безспорна - по времето на неговата власт е установена българската държавност." - допълни авторът.

Убийството на министър-председателя Стефан Стамболов, дело на македонски харамии, неочаквано осветлява главния герой Харитонов относно интереси и сили, които подклаждат напрежението и предизвикват провокации и кървави сблъсъци и се заиграват с темата за Македония. Техният фатален заложник се оказва познатата му от детинство ВМРО.

„Всяка книга съдържа една значима истина. В „Царят на татарите“ съм се стремял да изведа истината, че независимостта е по-важна от свободата, защото свободният може да бъде сит, но не и независим. Това се случва след Руско-турската война от 1878 г. и Учредителното събрание след това. Докато независимият човек, дори и беден, може да натрупа богатство, но никога на никой няма да дължи благодарност“ – подчерта писателят.

На въпрос какво го вдъхновява, М. Абаджиев отговори: „Изпитвам огромна почит към българския език може би защото не съм филолог по образование, а психолог. Всеки ден правя малки открития насред словата, което много ме зарежда. Отделно от това ние имаме толкова богата и разнообразна история, пълна с противоречиви личности и събития, че е грехота да не се опитам да разработя сюжетите, които съм открил или съчинил. Имам повече, отколкото бих могъл да напиша, но ще опитам. Докъдето стигна, както стигна. А благодатни теми и образи – дал Бог.”

В края на срещата Маргарит Абаджиев раздаде много автографи. За интереса към творчеството му е красноречив и факта, че всички изложени за продажба книги /над 30/ бяха изкупени от присъстващите.

Писателят сподели, че в момента работи по нов роман, който ще бъде посветен на неговата майка. В романа Абаджиев преплита семейна история на рода на майка си, с нейната любов към народната песен и народната музика съхранили ни като българи през вековете.

Тази вечер, отново в РБ”Сава Доброплодни”, почитателите на хубавата съвременна българска проза ще могат да се срещнат с писателката Деметра Дулева и новия й роман „Преобърнати съзвездия”.

 

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев