Община Сливен

Участие на акад. д-р Иванка Денева в конференция на БАН

-------
17.06.2021 / 12:00

Писателката получи покана за включване в научното събитие на Българската академия на науките – София, организирано от Института за литература. То е с международно участие и на тема „Българският смях”; провежда се онлайн ( Zооm) и е по инициатива на Секция „Нова и съвременна българска литература”. Изявата е посветена на две годишнини: 140 г. от рождението на активния деятел в културния ни живот Димитър Подвързачов (поет, сатирик, драматург, преводач и издател) и в памет на починалия именит съвременен литературовед доц. д-р Вихрен Чернокожев (ИЛ - БАН), от чието рождение през 2021 се навършват 70 години.

 

Д-р Иванка Денева предостави - съобразно темата на конференцията за „преображенията на българския смях” – проучването си на тема: „Хумористистично-сатиричните ракурси на Светослав Минков към „достиженията на западната демокрация”. Член на Съюза на учените в България, писателката, литературен и театрален критик, не за пръв път е включена със своите проучвания в научните форуми на Института за литература: през годините бе поканена в конференцията, посветена на редактора на сп. „Златорог” Владимир Василев, където представи изследването си за „влиянието на идеологическата парадигма върху естетическия мироглед, участта и таланта на видния критик”, както участва и с научен доклад в 2018 г., на тема: „Успоредяванията на Димитър Талев и Тончо Жечев в претворяване на „страстите български” - в конференцията и националните чествания, посветени на 120 г. от рождението на писателя.

 

Форумът на провеждащите се в два дни заседания на участниците в настоящата научна конференция „Българският смях”-2021 г., бе открит от директора на Института за литература доц. д-р Пенка Ватова, с водещи д-р Росица Чернокожева (eдин от инициаторите и двигателите на събитието) и д-р Боряна Владимирова. Сред темите се открояват посветените на трудовете и приносите на Д. Подвързачов (и на доц. д-р Вихрен Чернокожев, сред които: изследването на доц. Елка Трайкова „Измеренията на българския смях през критическата оптика на Вихрен Чернокожев”; на Владимир Л. Станчев (канал „Бивалица”) на тема: „Лъчезарно за Р. Ралин докъм В. Чернокожев”, както и на Петър Михайлов, със заглавие: „Една книга със студии и статии, посветена на свободната мисъл и антидогматизма „Врати към смисъла” на В. Чернокожев”. Сред участниците личат имената на редица видни български критици, литературни историци и изследователи от Института за литература при БАН, като проф. Николай Аретов и доц. Пламен Антов; д-р Станка Петрова и д-р Елена Борисова и др., както и от Нов български университет – проф. Михаил Неделчев и доц. Наталия Христова; на д-р Венцеслав Шолце и доц. Марин Бодаков (СУ „Св. Кл. Охридски”); на проф. Сава Сивриев (Шуменски университет), д-р Ваня Колева (ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”- Варна); доц. Мая Горчева (УНИБИТ); проф.Светлана Стойчева (НАТФИЗ); на изследователя проф. Зейнеп Зафер (Анкарски университет) и на акад. Иса Габиббейли (директор на Института за литература „Низами Гянджеви”, Азербайджан); Мартина Денева (Дом на хумора – Габрово); на художника Калин Николов („Квадрат 500”) и др.

 

Сред представените и дискутирани проблеми се открояват посветените на „хумористичните истории на България”, както и на създадените от Райко Алексиев, Асен Христофоров и Христо Бръзицов; за специфичния натюрел на българския смях през 30-те г. на 20. в.; за същността на „българския комически епос и скритите му и явни присъствия”; за въздействието на лириката на Д. Подвързачов, както и за наличието на понятието „смях” в поезията му, но и на смеха и смъртта в неговото творчество – нюанс, видян от друг автор; изследване за предизвикващите „смях през сълзи анекдоти за асимилацията и етническото прочистване”; представяне сравнителен анализ на образа на смъртта в творби на Д. Подвързачов и Хр. Смирненски; изследване особеностите в претворяване на смеха от Змей Горянин, но и от разказвачите и героите в творби на Чудомир; проучване на темата за преплитането на гнева и смеха във фейлетоните на „Стършел”; показ на въздействието на „веселите стихотворения за деца на Лъчезар Станчев”; проучване отликите на смеха у Любен Станев; на фантастичния хумор на Любен Дилов, както и на смеха на Тони Филипов; открояване ролята на Дома на хумора в Габрово за развитие „смеховата култура” на българите; наблюдение над приноса на Борис Димовски - за възкресяване на „зачертавани български карикатуристи” и други въпроси.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев