Община Сливен

Национална ученическа конференция по история се проведе в Котел

.........................................................
15.06.2021 / 15:39

Котленската гимназия беше домакин на Национална ученическа конференция по история "Необикновеният Раковски - първият организатор на революционната борба и приносът му за Априлското въстание“.

На 11 и 12 юни 2021 г. в СУ „Георги Стойков Раковски“ гр. Котел се проведе Национална ученическа конференция по история „ Необикновеният Раковски - първият организатор на революционната борба и приносът му за Априлското въстание“, посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски и 145 години от Априлското въстание. Конференцията се проведе със съдействието на Община Котел и Регионално управление на образованието – Сливен.

 

Официалното откриване на историческия форум се състоя в залата на Община Котел, където кметът на Общината Коста Каранашев в приветствено слово каза:

 

“За всички котленци и за мен лично Раковски винаги е бил кауза. Радвам се, че има толкова млади хора, защото личността на Раковски е тази, която в пълна степен изпълва образа на Котел. Типично южняшкият, горещ характер и типичният славянски интелект, където й да го търсиш в света, го няма. Това е човекът, който е съчетал най – горещата кръв с най – висока степен на просветеност и интелект за времето си. Човекът, чиито послания все още ние като българи и като нация не сме осмислили. Тепърва ще откриваме Раковски като светоглед, като начина на живот, като визия за това как трябва да се развива един човек, как трябва да се развива една личност и една държава. Това предстои на България и вие като млади хора със съдействието на вашите преподаватели по история, на професорите, трябва да вървите по тоя път, за да може наистина ние да се превърнем в една модерна просперираща страна, която да вдъхва уважение на всички останали народи. Няма такъв българин, няма такава личност, която не се локализира само в рамките на България, това е личност от световен мащаб, която за жалост, в последните 30-40-50 години ние сме неглижирали поради една или друга причина. Откривайки Раковски, ние откриваме себе си, потенциала си и енергията, за да се превърнем в една нация, която да бъде пример и да води всички останали. Имаме потенциала и само трябва да си повярваме. Той е вярвал в себе си и е живял с кауза. Проблемът на съвремието е, че живеем без кауза, без интерес, без себепознаване, а една личност, която живее без кауза е празна личност. Колкото и богат да си, каквото и да знаеш, ако ти нямаш кауза, нямаш цел и тази цел не е свързана с родината и любовта ти към хората, ти си една празна личност. Точно това не е бил Раковски! Предстои неговото преоткриване. Проф. Митев е изключителен познавач на делото на Раковски, така че го слушайте внимателно и се надявам резултатите от тази конференция да са ползотворни. Надявам се да си тръгнете по-обогатени и по-заредени за един по-смислен и по-съдържателен живот, какъвто е бил и животът на Раковски‘’.

Кметът поздрави директора на СУ “Г.С. Раковски” Стефан Дондев за добрата организацията.

 

Официални гости на конференцията бяха проф. Пламен Митев – преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” – научен ръководител на националната конференция, Христина Чолакова - председател на Общински съвет - Котел, Кристияна Станкова – старши експерт "Обществени науки, гражданско образование и религия" в РУО – Сливен, Румяна Митева – член на инициативния комитет за честване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски и Силвия Калпакова от “Млади Възрожденци” – Общобългарски комитет “Васил Левски".

От името на Министъра на образованието и науката Николай Денков, Милена Чолакова - началник на РУО – Сливен и Васил Василев - председател на Общобългарски комитет “Васил Левски”, бяха поднесени приветствия до организаторите и участниците на историческата конференция.

 

В нея взеха участие ученици от училища от цялата страната, както и възпитаници на Болградска гимназия, Украйна.

 

Жури в състав професор Пламен Митев, Силвия Калпакова, Кристиана Станкова отличи най-добре представителите се ученици в четири категории:

 

Филми:

 

1. място - СУ „П.Р Славейков“ - гр. Кърджали

 

2. място ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ - гр. Сливен

 

3. място - ПХГ „ Дамян Дамянов“ – гр. Сливен

 

Презентации:

 

1. място - Цвета Станимирова Стаменова - СУ „ Св.св. Кирил и Методий“ - гр. Радомир

 

2. място – Борислава Симеонова и Синем Юмерова, ПГСС „ Никола Пушкаров“ - гр. Попово

 

3. място - Преслава Рачева и Натали Петрова - ПГСС „Никола Пушкаров“ – гр. Попово

 

Есе:

 

1. място Елена Чолакова - ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ - гр. Сливен

 

1. Елица Йочева - СУ „ Георги Стойков Раковски“ - гр. Котел

 

2. Ангелина Мерет - Болградска гимназия

 

Доклад:

 

1. Алина Балжик – Болградска гимназия

 

2. Искра Димитрова - ПГО „ Елисавета Багряна“ - гр. Бяла Слатина

 

3. Костадин Христов – СУ „ Георги Стойков Раковски“ - гр. Котел

 

Най-малкият участник в конференцията, седмокласничката Жана Георгиева от ОУ „ Паисий Хилендарски“ с. Стоил Войвода, общ. Нова Загора, получи поощрителна награда.

 

Болградската гимназия бе отличена със специална награда запазване на българщината и националния дух.

 

По време на конференцията възпитаниците на СУ „Георги Ст. Раковски“ представиха художествено - музикален спектакъл под надслов "Сказание за миналото. Поглед в бъдещето", чрез който запознаха гостите с легендите и богатството на котленските забележителности.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев