Община Сливен

Свършиха ли парите за добавките от 50 лева?

.........................................................
14.06.2021 / 09:28

Лоши финансови новини дойдоха за всички пенсионери. Добавката от 50 лева, която те получават, най-вероятно ще спре да се изплаща след изборите. Причината е, че няма пари в бюджета за удължаването ѝ, съобщи „Труд“.

 

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, призна служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му парите за нея не са планирани като разход в бюджета на държавното обществено осигуряване. Донев допълни, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дават тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

 

Изплащането на добавката беше въведено от правителството на ГЕРБ като антикризисна мярка за подпомагане на пенсионерите. Тя беше въведена през август миналата година и струва по 106 милиона лева на месец.

 

„Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички“, каза още Гълъб Донев. Част от пенсионерите ще останат без увеличение, от една страна, заради тавана на пенсиите, а от друга, заради минималната пенсия, която вече беше увеличена на 300 лева от 1 януари тази година.

 

Пенсионерите с минимална пенсия за стаж и възраст ще получат увеличението само за разликата между техния индивидуален размер на пенсията и разликата, която ще се получи, ако надхвърлят минималния размер от 300 лева.

 

Пълен процент на увеличението няма да получат и пенсионерите с пенсии над 1370 лева, тъй като с ръста ще достигнат тавана за максималния размер. Всички останали ще получат 5-процентното увеличение, обясни Донев.

 

Изплащането на пенсиите за юни заедно с еднократната допълнителна сума от 50 лева към тях ще продължи до 21 юни – понеделник. Добавката получават 2,09 милиона пенсионери независимо от размера на техните пенсии.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев