Община Сливен

Деца от Котел ще тъкат килими в Световния ден на плетенето на открито

.........................................................
13.06.2021 / 09:00

В миналото наред с плетенето, тъкането е бил друг широко практикуван български занаят. Ето защо на 13 юни /неделя/, Котел се включва в Световния ден на плетенето на открито, чрез вплитане на форми и символи в котленски килим. Работилницата на открито ще започне от 10 часа в градинката на Петър Берон. С този празник Община Котел поставя началото на подготовката на най-големия си културен форум – Фестивала на Етносите, багрите и Котленския килим, който ще се проведе в дните 30 юли- 1 август 2021 г. в парк „Изворите“. Организатор на инициативата във възрожденския град е Община Котел.

Идеята е децата да се запознаят отблизо с тъкането, един от най-древните занаяти в Котел, както и да излязат навън и заедно да прекарат няколко приятни часа на свеж въздух. Надявам се този български занаят да се превърне в забавление за тях и да остане един хубав спомен от детството, сподели кметът на общината Коста Каранашев.

Градоначалникът приканва желаещите да участват в проявата, да се заредят с добро настроение и да се включат активно в работилницата на открито.

За празника Община Котел е осигурила малки тъкачни станчета. На тях, с напътствията на килимарката Величка Съботинова, всеки ще има възможност да създаде своя малък килим.

При влошаване на метеорологичните условия, проявата ще се проведе в Галатанското училище.

Началото на празника на плетивото е поставено през 2005 година и той традиционно се организира през втората събота на юни всяка година.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев