Община Сливен

Библиотека „Зора” в Сливен ще представи книгите на д-р Георги Мишев

...
10.06.2021 / 15:20

На 11 юни 2021 г. (петък) от 17:30 ч. в сградата на Библиотека „ЗОРА” в град Сливен ще бъдат представени книгите на д-р Георги Мишев "Ритуални измивания - поливки" и „Антични следи в магическите обреди от българските земи”. В първата книга авторът изследва водата, едната от стихиите, без които човек не може. Не може не само затова, че няма да оцелее ожаднял и обезводнен. В това човекът си прилича и със земята, и с растенията, и те трябва да „пият”, за да дават плод. Човекът не може да живее без вода поради други нейни онтологични свойства – хигиенни, освежаващи, а и естетически (да гледаш течащата вода е истинско удоволствие, неслучайно фонтаните украсяват централните площади в градовете). В културата, която още е жива по българските села, която познават и доста граждани, водата се смята за притежаваща магически свойства. В народния език тя получава доста определения: още от приказките знаем за жива и мъртва вода, а има и неначената, ненапита, мълчана, нощувала по звездите… В нея се добавят билки и различни предмети да засилят магичната й и измиваща сила. Тя отнася всичките злини и освобождава тялото и душата от въздействието на нечистото.

„Антични следи в магически обреди от българските земи“ запознава читателя с изследване на различни магически практики и тяхното развитие от античността до нашето съвремие. Както пише проф. Валерия Фол в предговора към книгата „Г. Мишев повежда читателя в тайните на магическото с достойнството на потомък и на носител на хилядолетни традиции, съхранени в югоизточноевропейския ареал, и със страстта на изследовател, устремил се към светлината на знанието.“

Георги Мишев е доктор е в областта на културно-историческото наследство със защитена дисертация на тема „Българската традиционна култура като информационен ресурс за магиката в антична Югоизточна Европа“.Член е на международното общество по етнология и фолклор SIEF (International Society for Ethnology and Folklore). Участвал е в национални и международни конференции в Англия, Австрия, Русия, Виетнам.

Г. Мишев е сладкодумен разказвач, напомнящ на отдавна вече забравените разказвачи на приказки, митове и легенди, около които са се събирали сума народ, за да слуша.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев