Община Сливен

В галерия „Май“ е подредена изложба-илюстрации от Международен студентски конкурс

------------
09.06.2021 / 19:43

Днес по обяд в галерия „Май“ бе открита изложба-илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100 г. от рождението на писателя. Състоя се и церемония по награждаване на отличените участници.

Конкурсът се организира в рамките на програмата на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 09-11 юни 2021г. от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация-Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др.

Борис Априлов /литературен псевдоним на Атанас Василев Джавков/ е определян като „писател на всички възрасти”. Но в голяма част от творбите му – разкази, повести, новели, сценарии, пиеси, приказки, освен значими проблеми, важни социални и нравствено-философски идеи, присъства и детският свят, гледната точка на детето. За него проникването в детското съзнание, „вживяването” в невръстната психика е нещо като начин на съществуване. Затова и творчеството му за деца е любимо за поколения български деца и е получило признание и в чужбина. За цялостното си литературно творчество е удостоен с националната награда „Петко Рачов Славейков” на Министерство на образованието/1993/.

Особено популярна в творчеството на Борис Априлов за деца е поредицата от приказни повести с общо заглавие „Приключенията на Лиско...”, които се определят като „образци на съвременната приказка” и без съмнение са едно от най-значителните постижения на българската детска литература от втората половина на миналия век. Още появата на първата книга от този цикъл става важен знак за търсенето на нови духовни пространства. Като стъпва върху традициите на класическата приказка – народна и литературна, писателят отива далеч в обновяването на жанра и извеждането му до една интелектуално извисена хуманистична концепция.

Приказните истории на Борис Априлов са феерия от смях, игра, удивление, фантазия, живопис. Бидейки „живописни” тези творби са предизвикателство за много илюстратори.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев