Община Сливен

Соня Келеведжиева с мили слова за Цончо Родев по повод 95 години от рождението му

.........................................................
09.06.2021 / 11:56

Общинската съветничка и педагог Соня Келеведжиева напомня на сливенската общественост, че на 9 юни се навършват 95 години от рождението на бележития писател и Почетен гражданин на Сливен Цончо Родев. Ето какво написа тя на своя Фейсбук профил:

"На 9 юни 1926 е роден Цончо Родев- един от любимите синове на Сливен. Роден в Провадия, но Почетен гражданин на Сливен, носител на Почетния знак „За граждански принос“ в патриотичното и нравствено възпитание на младежта на Общински съвет-Сливен, на наградата „Д-р Иван Селимински” за краеведство; на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ на община Сливен.

Животът му, отдаден за Отечеството, бе съизмерим единствено с любовта към корените български и земята, попила кърви и сълзи, по която още се чуват конски тропот, звън на мечове и победни викове. Благословени сме, че той пожела да бъде частица от сливенския космос с книгите си „Тътени”, Бурята”, „И стана ден”, че осъществи мост между миналото и настоящето на възрожденски и съвременен Сливен и издигна литературен паметник на града „под небето на Сините камъни”, че се превърна в наш учител по патриотизъм. В битката с Живота и в името на самия Живот, Цончо Родев, ден след ден вървя по своята пътека с непрекършен от бурите дух, защото тя бе осмислена от любов към България и чистото Слово! Откъсна се от своя клон и се сля с Вечността, с “жертвената Светлина”, но след него остана да пулсира кръвта и живото му българско слово в сърцето на Сливен. Ще живее в спомените ни творецът със своята мъдрост и рицарска доблест, с мъжеството и с верността си към корените, Бога и Словото на България, с щедростта си на дарител, с благоразумието и изтънчената си общителност, с чувството си за чест, с родолюбието и жаждата си по добро, с благородството и хуманността, от които ще се учат поколения българи.

Поклон пред Рицаря словото! Поклон пред човека, който като героя си Светослав Тертер целуваше буците пръст на коравата българска земя и изричаше: “Нивга, нивга не съм преставал да се чувствам частица от тебе, майко Българийо!“

Ще те носим в сърцата си, защото те обичаме, приятелю!

 

Соня Келеведжиева"

Наблюдател
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев