Община Сливен

Днес започва 23-ят Национален фестивал на детската книга в Сливен

.........................................................
09.06.2021 / 09:45

Двадесет и третото издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и много приятели и спомоществователи, се открива днес, 9 юни, и ще продължи до 11 юни 2021г. вкл. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година се провежда в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

В трите фестивални дни писатели, илюстратори и издатели от страната и чужбина в многобройни срещи ще покажат на малките читатели най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература.

Три дни фестивалът ще бъде и сцена за изява на възможностите на много млади дарования от цялата страна, които чрез словото, песните и танците ще отправят своите първи послания на творци. В Сливен ще си дадат среща и много талантливи малки поети и писатели, и майстори на най-красивите кукли на любими литературни герои - участници в различните конкурси, които се провеждат в рамките на фестивала.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл на 9 юни от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Водещ на концерта ще бъде актьорът Даниел Цочев, а в него със свои изпълнения ще се включат: детска вокална група „Славейче” – гр.Сливен, балет „Барби” – гр.Сливен, а с индивидуални изпълнения в спектакъла ще участват талантливите певци, победители в редица национални и международни конкурси: Иван Едрев (15г.) – гр.Сливен, Евгения Белева (10г.) - гр.Бургас; Елица Ненова, Симона Костова и Даяна Федиева от Вокална група „Ян Бибиян” - гр.Айтос. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от Стефан Радев – кмет на Община Сливен. В церемонията по откриването ще се включи и областният управител на Сливенска област Минчо Афузов.

Програмата на първия ден от фестивала включва две представления на открита сцена, откриване на три изложби, премиери на четири нови детски книги и представяне на интересни издателски проекти.

В първия ден на фестивала, в РБ ”Сава Доброплодни”, от 12:00ч., на специална пресконференция журито за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване ще обяви носителите на наградата в различните категории за 2021г. Ще бъде съобщена и наградата на детското жури в категория „автор”.

Минути след откриването на фестивала, от 11.00ч., във фоайето на първия етан на ДТ „Ст. Киров” ще бъде открита изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” с творби на участниците в X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои-2021. В тазгодишното издание на конкурса се включиха над 190 деца и юноши на възраст от 7 до 15 години от специализирани школи и училища от цялата страна. От сръчните им ръце оживяха над 200 кукли на любими герои на известни и обичани от децата литературни герои.

По повод юбилейното издание на конкурса ще бъде връчена учредената специална награда за принос за развитие на конкурса на Зорка Каразапрянова – ръководител на школа за изобразителни и приложни изкуства в гр.Първомай. Нейни възпитаници ежегодно печелят призови места в конкурса и голяма част от творбите им са намерили място в експозицията на Музея за театрални кукли на любими литературни герои в РБ”Сава Доброплодни”.

И тази година централният площад и ларгото ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще бъдат представени няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Приказният маратон ще започне в първия ден на фестивала, в 11:00ч. Ще бъдат представени спектаклите на театрална къща „Мариета и Марионета”: „Приказка без край...” –по мотиви от български народни приказки и „Трите прасенца и вълкът Панайот“/Драматизация и постановка: Мариета Ангелова-Марионета; Сценография и костюми: Красимир Василев и Иванка Пехливанова; Музикално оформление: Петко Манчев/

В първия ден на фестивала ще бъдат открити и две изложби – илюстрации.

В галерия „Димитър Добрович” /бул. „Цар Освободител” № 13/ от 12:30ч. ще бъде открита изложба – илюстрации на Катина Пеева – носител на Националната награда „Константин Константинов” за 2020г.– категория „Илюстратор”.

В галерия „Май” /бул. „Цар Освободител” № 1/ от 13:30ч. ще бъде открита изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя, Ще се състои и церемония по награждаване на отличените участници.

И в трите дни на фестивала са включени премиери на интересни детски книги. В първия ден, от 11:30ч., във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се състои премиерата на книгата „Еми и крадецът на сенки” на Марин Трошанов. /Издателство „СИЕЛА“/

Марин Трошанов е роден на 24 май 1984г. в гр.Бургас. Завършва магистратура по Международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски” и втора, по Бизнес администрация. в Университета в Шефилд /Англия/. През 2015г. е финалист в конкурса Next Generation Leaders за млади мениджъри и предприемачи в България.

В момента работи в голяма IT компания. Като блогър, писател и сценарист на свободна практика работи върху различни фантастични и публицистични произведения. Заедно с художника П. Станимиров създава комикса „Дамга” спечелил наградата за най-добър традиционен комикс на Международен фестивал на комикса в гр.Белград (2012).

Издал е трилогията фентъзи романи: „ЛАМЯ ЕООД” (2016), „ЛАМЯ ЕООД 2 - Освобождение” (2017) и „ЛАМЯ ЕООД 3 - Сблъсък” (2019).

Автор е и на поредица от детски книжки за Робота Чапек: „Роботът Чапек на планетата с трите слънца” (2019). „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката”(2019) и „Роботът Чапек и лабиринта на сърдитото лигаво чудовище” (2020). Най-новата му книга е „Еми и Крадецът на сенки” (2021).

Носител е на Наградата „Перото” в категория „Детска литература” (2019) и на Националната награда „К. К3нстантинов” - за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор” (2020).

От 12.00 до 13.30ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” ще бъде представена книгата „Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” на Мария Ангелова /Издателство „Мармот”/.

Мария Ангелова е родена през 1988г. в гр.Пловдив. Завършила е ЕГ "Иван Вазов" в родния си град, а след това и журналистика в Софийски университет „Св.Климент Охридски”.

Работила е като журналист, редактор и автор на статии на тема пътешествия в издания като TheCultureTrip.com, Peika.bg, NasamNatam.com и Dir.bg, както и като редактор в няколко издателства.

Има издадени три книги на тема пътешествия и туризъм (на английски и на български език).

През 2020г. е издадена дебютната й детска книга "Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа".

От 13.30ч. отново във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се състои премиерата на книгата „Приятели завинаги” на Галина Андонова /Издателство „ХЕРМЕС/.

Галина Андонова e родена на 18. 09. 1963 г. в гр. Пирдоп. Завършила е Висш лесотехнически институт – гр.София и по професия е дизайнер на съоръжения за игра.

Да рисува и пише истории за малки и големи е нейно хоби. Работи по свои собствени проекти.

През 2020г. е издадена дебютната й детска книга „Приятели завинаги”.

От 14.30ч. до 15.30ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” ще бъде представена най-новата книга на Елена Павлова „Асен и пътешествениците в 100 Българии”.

Елена Павлова e родена през 1974г. в гр. Варна. Завършила е Компютърни технологии. Работила е в издателство „Мега”. В момента е писател на свободна практика /на научна фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри/ и преводач.

Започва да се занимава с писане от най-ранна възраст първоначално с поезия, а после и с проза като на 13г. печели първата си награда от анонимен конкурс за възрастни.

Под псевдонимите: Лени Кинг, Ким Нюмън, Върджил Дриймънд, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел е издала над 25 книги-игри, както няколко романа. Нейни творби са включени в различни сборници за фентъзи и фантастика.

Съвместно с художника Петър Станимиров създават четирилогия на фентъзи-приказката от поредицата „Пръстенът на нибелунга”/ „Рейнско злато” (2014), „Валкирия” (2015), „Зигфрид” (2016) и „Залезът на боговете” (2017)/ по либретото на едноименната опера.

През 2018г. излиза романът ѝ за деца и юноши „Камен и пиратите от 5г”.

Освен като автор, Е. Павлова е позната и като преводач, основно в областта на фантастиката и фентъзито на известни автори като Стивън Кинг, Дийн Кунц, Джеймс Уайт, Роджър Зелазни, Глен Кук, Андрю Нортън, Робърт Хауърд, Питър Уотс, Алистър Рейнолдс, Джон Скалзи и мн. др.

Носител е на над 20 литературни награди за къса проза, фантастика и фентъзи и на Националната награда „Константин Констанъинов” за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор” за 2019г.

В първия ден на фестивала, от 14:00ч., в РБ „Сава Доброплодни” ще се състои майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов. В интересното и провокативно занимание ще се включат над 35 деца и юноши от Сливен, участници в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” .

Наситеният с прояви първи ден на XXIII Национален фестивал на детската книга ще завърши с концерт „И мечтите си чудесни - да превърнем в песни!”, oт 17.00ч., на откритата сцена и танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema” с водещ актьорът Даниел Цочев. В концерта със свои изпълнения ще се включат талантливите млади певци Цвета Миленкова/17г./- гр.Бургас, Иван Едрев/15г./- гр.Сливен, Богомила Цекова – Музикална академия-гр.Пловдив, както и малките акробати от Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев”- гр.Сливен и балет „Барби” към Военен клуб - Сливен с художествен ръководител Силвия Терзиева.

Програмата на първия ден на фестивала ще завърши с танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema”. Над 250 деца и тийнейджъри от различни сливенски училища и школи ще се включат в танца. В края на концерта към небето ще полетят 100 балона със знака на фестивала като израз на надеждата за по-щастливи дни и сбъдване на детските мечти.

"Сливен медия"
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев