Община Сливен

Изложбата "Котленски мотиви" гостува в Жеравна

-------
08.06.2021 / 12:33

Заключителната изложба „Котленски мотиви“ е открита в Художествена галерия „Христо Тодоров“ в Жеравна.

В изложбата на 10 пана са представени повече от 100 мотива от котленски килими – едно свидетелство за постиженията на самобитната килимарска школа. Това тъкаческо изкуство представено от друг ъгъл – с акрилни бои и художествени техники показва многообразието на орнаментите и майсторлъка на килимарките. Специално място е отделено на стилизираната буква „К“, която в миналото, в продължение на близо два века е била знак за отличното качество на котленските килими.

 

Идейният проект на авторката включва поредица от виртуални и регионални изложби, съчетани с лекции и мултимедия, за да се продължи популяризирането на традицията на Котленската килимарска школа, както и създаването на експозиция от картини с котленски мотиви. По този различен, интерактивен начин, проектът предлага нова визия на тъкачното изкуство с акцент върху орнаментиката, символиката и характерните за котленските килими цветове. Проектът е насочен към ученици, музейни работници, читалищни дейци, и почитатели на това изкуство за изучаване на характерната техника, за запазване и продължаване на местните традиции.

 

Представената изложба е част от инициативите по проект „Котленски мотиви“ на Дора Куршумова, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Стартира с експониране в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Гостува на Исторически музей – Котел до 2 юни, а от 3 юни е в Художествената галерия в Жеравна.

 

Проектът „Котленски мотиви“ е в рамките на програма „Творчески инициативи“ и се осъществява, благодарение на Национален фонд „Култура“.

Дарик
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев