Община Сливен

Котел пое домакинството на празника „Балканът пее и разказва“

-------
07.06.2021 / 15:43

Пъстра палитра на българското фолклорно изкуство показаха в Трявна съставите на НУФИ „Филип Кутев“, Центъра за подготовка за личностно развитие – Котел и читалище "Съгласие-Напредък 1870". Фолклорни традиции и занаяти от котленско бяха представени по време на празника.

Фестивалът започна по традиция с дефиле на участващите колективи от шестте балкански града - Трявна, Елена, Гурково, Твърдица, Котел и Дряново и продължи с надпяване и надиграване на централния градски площад.

Заместник-кметът на Община Котел Шериф Куванджъ покани всички присъстващи на фестивала на Етносите, багрите и Котленския килим, който ще се проведе в дните 30 юли – 1 август в парк „Изворите“ и поздрави всички участници за успешното представяне, както и домакините от Община Трявна. Куванджъ похвали тревненци за добрата организация и успешното провеждане на празника, въпреки пречките създадени от пандемията. „Ще ви покажем красотите, гостоприемството и достойнствата на нашия град. Винаги сте добре дошли в Котел!“, с тези думи заместник-кметът пое знамето на „Балканът пее и разказва“, чрез което Котел официално стана общината-домакин на празника през 2022 година.

 

Празникът на дружеските градове в Трявна уважиха председателят на ОбС – Котел Христина Чолакова и група общински съветници.

По традиция празникът завърши с хоро на приятелството.

Идеята за общия фолклорен празник между балканските градове е на еленчани. Тя датира от месец юни 1974 г. и от тогава, досега празникът е съхранен. Ежегодното му провеждане е най-доброто доказателство, че е избрана една чудесна форма за популяризиране на духовното богатство на градовете на юг и на север от гордия Балкан. Народните традиции и обичаи не са забравени. Вековни легенди и предания, героични истини за горди и свободолюбиви балканджии се предават от поколение на поколение, което е залог за тяхната вечност и непреходност. Фестивалният форум показва как изкуството може да обединява, да гради мостове и да създава приятелства.

 

Източник: dnews

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев