Община Сливен

Актуализиран график „Зелени коридори“ в периода 4- 13 юни в община Нова Загора

-----
05.06.2021 / 12:09

Към момента имунизацията срещу COVID-19 е единственото средство за овладяване на епидемичния процес. За изграждане на колективен имунитет, позволяващ овладяването на пандемията и в крайна сметка ликвидиране на болестта, е необходимо да се постигне защита на най-малко 70 % от населението чрез ваксиниране. Това ще доведе до намаляване на високата смъртност и степен на хоспитализации.

В зависимост от темповете на ваксиниране е възможно пандемията в Европа да бъде овладяна в края на 2021г.

Имунизация срещу COVID-19 извършват личните лекари, които заявяват необходимите количества за седмицата към РЗИ-Сливен. Освен това, всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, има възможност да попълни електронно своята заявка за ваксинация в онлайн базирана платформа, която е достъпна на следния линк: https://www.his.bg/ и https://www.his.bg/bg/reservation В заявката е налице възможност за подаване на информация за предпочитания вид ваксина срещу COVID-19, избор на ваксинационен център и час за поставяне на ваксината.

В периода от 04.06.2021г. до 13.06.2021г. вкл. на територията на Община Нова Загора е организиран и „зелен коридор“ за поставяне на ваксини – иРНК и векторни срещу COVID-19, във временен имунизационен пункт в МБАЛ „Света Петка Българска” ЕООД, всеки работен ден от 09:30 часа до 12:00 часа.

Всички ваксини в Европейския съюз се оценяват по същите високи стандарти като всеки друг лекарствен продукт. Това важи и за одобрените до момента ваксини срещу COVID-19. Актуалните кратки характеристики на продуктите се публикуват на интернет страницата на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията и включват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези симптоми показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса.

Възможности за съобщаване на нежелана реакция след ваксинация:

 

- чрез ОПЛ/медицинско лице във временен имунизационен пункт, където е поставена ваксината;

 

- на интернет страницата на Изпълнителна агенция по лекарствата: https://www.bda.bg/bg

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев