Община Сливен

Циркови артисти и кукловоди дефилираха в Сливен по повод 1 юни

.........................................................
01.06.2021 / 15:04

С разнообразни събития, днес в Сливен бе отбелязан Международния ден на детето. Тържествата започнаха с шествие на циркови артисти и куклен театър, които преминаха по Ларгото в града. След това малките зрители имаха възможността да гледат постановката на Държавен куклен театър – Сливен „Трите прасета“.

 

На 1 юни – Международен ден на детето, кметът Стефан Радев чете български приказки на второкласници в новия Библиотечно-информационен център в СУ „Константин Константинов“.

 

Децата слушаха народната приказка „Неволята“ и част от „Патиланско царство“ на Ран Босилек.

 

„Радвам се, че обичате приказки и искате да четете книги. Те ни учат на много неща, дават ни поуки за живота, както е в приказката за неволята, където разбираме, че сами трябва да се справяме с житейските ситуации. Трябва да вярваме с собствените си сили, а не да чакаме наготово някой друг да свърши нашата работа“, каза кметът.

 

Директорът на училището Весела Паскалева връчи на сливенския кмет благодарствена грамота за посланик на четенето, за насърчаване на четенето сред децата, събуждане на интерес към книгите и възпитаване на любов към литературата.

 

Обособеният кът за четене в Библиотечно-информационния център в училището, реализиран със средства на Министерството на образованието и науката, беше открит в началото на май. Сред посетителите тогава беше и кметът Радев, който подари книжни издания за фонда на центъра.

 

Идеята за този празник се ражда по време на Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

 

Идеята идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно инициативата му е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев