Община Сливен

Твърдица отбелязва 143 години от Освобождението си

-------
13.01.2021 / 18:54

143 години от преминаването на руските войски през Твърдишкия проход и Освобождението на Твърдица ще бъдат отбелязани на 14 януари.

За повода утре, от 11.45 ч, ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на освободителите при спазване на предписанията на здравните органи в условията на епидемична обстановка.

 

На този ден се прекланяме пред паметта на опълченците, участвали в Руско-турската война 1877-1878 г от Твърдица: Колю Павлов – VІІ опълченска дружина, Михо Димитров -V-та дружина; Иван Славов—VІІ дружина; както и участниците в доброволчески чети: Симеон Стойков, Стефан Стойков, Злати Г. Жабов, Кою Пеев Бошнака, Величко Иванов Величков и всички жертви по време на робството.

 

През Твърдишкия проход първи слизат 103-ти Петрозаводски и 13-ти хусарски конен полк, командван от полковник Александър Пушкин (син). В редиците на Втори руски ескадрон, под командването на майор Кардашевски е четата на Симеон Стойков. Оттук преминава и четата на Панайот Хитов, подпомагаща русите през войната, която се изтегля към Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев