Община Сливен

Спортно училище „Димитър Рохов“- Сливен участва в кампания за популяризиране на спорта като средство срещу насилието срещу жените

-------
21.11.2020 / 10:44

Днес е официалният старт на кампанията „WINGS Спорт срещу насилието над жените“, организирана от четири европейски фондации от Румъния, Португалия, Италия и България във връзка с отбелязване на 25 ноември – Международен ден за елиминиране насилието срещу жените. Четирите организации работят в социалната сфера и спорта, като желанието им е да подпомагат хора в неравностойно положение и го правят чрез спорт и творчески дейности, за да достигнат до възможно повече деца и младежи.

 

Българката Лучия Велева, която от години живее в Италия и е съпруга на италианския министър на културата Алберто Бонисоли, е председател на фондация „Кураж“ и координира за нашата страна дейностите по проекта. „В кампанията за популяризиране на спорта като средство срещу насилието срещу жените планирахме доста събития, но ситуацията в Европа и света не позволява в момента това. Така стартирахме онлайн, като подготвихме над 500 тениски и над 500 маски с логото на кампанията – криле. Идеята е всеки, който получи маска и тениска, да се снима, а има и предвидени награди за тези снимки, които предизвикат най – много реакции в социалните мрежи, обясни в интервю за Радио Сливен Нет координаторът Лучия Велева. Тя поясни, че по този начин се осъществява „виртуален маратон“ със снимки на хора и организации в подкрепа на кампанията.

„Ние започнахме онлайн кампанията, с убеждението, че възпитанието на уважение към жените започва от най – ранна детска възраст. То трябва да бъде дадено от семейството, училището и обществото. Идеята на проекта „WINGS Спорт срещу насилието над жените“ е да се насърчават и окуражават жените, младите момичета и децата да спортуват. Защото спортът е едно от най – въздействащите средства за преодоляване на негативните явления и агресията над жени. Той възпитава и момичетата, и момчетата, учи ги на уважение и себеуважение, допълни още Лучия Велева. Спортът възпитава на дисциплина, правила и дава възможност за себеутвърждаване едновременоно, обясни Велева изборът на 4-те фондации и техните партньори.

 

Искаме кампанията да продължи и в бъдеще, а не само в рамките на този проект“, категорична е Лучия Велева. Идеята е много деца и младежи всяка година на този ден да кажат своето лично послание към връстниците си и цялото общество. Убедени сме, че възпитанието на хората в уважение един към друг започва от най-ранна възраст. Уважението е всеки ден, всеки час и при всички обстоятелства, а един от езиците, на които се проявява, е спортът“.

Освен Спортното училище в Сливен, в кампанията участва и Спортното училище в Пловдив, като ученици и учители са пратили снимки и видеоматериали, с които да популяризират инициативата. Съпричастни са и спортни асоциации и адвокатски колективи в Плевен, София, Слънчев бряг.

 

Проектът е финансиран от „Еразмус спорт“.

 

За хода на кампанията следете страницата на фондацията във фейсбук и инстаграм.

Радио Сливен нет
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев