Община Сливен

Десислава Танева: Няма да има криза за зърно, ще има хляб за всички

-------
31.07.2020 / 09:10

Защо не спира протестът – не смятам, че това е форма на граждански диалог. Гласът на народа се чува на избори. Всеки, който има амбиции, че може да бъде добър управленец, трябва да го направи с програма. Аз нямам обяснение защо продължава протеста, при положение, че след месеци има редовни избори, че светът е изправен пред заплахата от пандемията от коронавирус. Това коментира в студиото на Би Ти Ви земеделският министър Десислава Танева.

 

Ние търпим критики, защо позволяваме да се спира нормалния живот, това ме питат хората, които работят. Това е нормалният въпрос на всички работещи. А вие сте толкова изненадана, че това е най-интересното, сякаш това е нещо различно от реалността. Това е характерно не само за сектор земеделие. 100 000 са регистрираните земеделски производители. 500 000 души се изхранват от земеделие. Затова този въпрос е много нормален, допълни Танева.

 

Вече са преведени парите на фермера, чийто крави умряха внезапно след водопой на р. Марица, подчерта земеделският министър Този човек до сега не е получавал субсидия. А сега се е регистрирал, за да подобрява своята дейност. Всички животни трябва да бъдат регистрирани, за да могат да се възползват при такива случаи от обезщетенията, които дава държавата, обясни земеделският министър.

 

Десислава Танева коментира и темата с използването на пестициди и други непозволени средства в различни сектори на земеделието.

 

Използването на пестициди е въпрос на законодателство, в което има ясно разписани правила и съответните санкции при нарушаването им. Промяна в закона за растителна защита и всички политически послания ще стъпят на нова база, за да изградим система на електронни дневници, където в реално време да се проследява движението на такива опасни препарати за растителна защита.

 

По отношение на измрелите пчели, Танева обясни, че от лицата, които са сигнализирали, е била извършена детайлна проверка, но няма еднозначен отговор. Но обвинението, че има използвани неразрешени препарати, не е установила проверката.

 

Винаги има нарушения, но те трябва да бъдат доказвани, за да се приложат съответните санкции, категорична бе Танева.

 

Що се отнася до по-лошата реколта от пшеница, ние сме на финала на жътвата. Количеството добив досега е 4.6 млн. тона жито. За изхранване на населението от хляб и фураж ни е необходима 1.5 млн. тона пшеница. Миналата година реализирахме рекорден брой – 4.8 млн. тона пшеница. Заради невероятното засушаване наистина има спад на добивите, което засегна Добруджа, която е житницата на България, но няма да се стигне до внос отвън. Затова трябва да бъде ограничен износът на пшеница, за да не се достигне до недостиг за страната, посочи Десислава Танева.

Фактор
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев