Община Сливен

10 нови положителни проби на COVID-19 у нас, три от тях в Крушаре

-------
26.05.2020 / 08:58

10 нови положителни проби на COVID-19 у нас, 4 от тях са в болница, а останалите са амбулаторни, разпределени са в 4 области - София (4 случая), Сливен (3 случая), Плевен (2 случая), Шумен (1 случай). Данните са получени на база на изследвани 295 лица. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

От десетте нови лица, четири са жени, шест са мъжете. Като цяло заразените мъже са 49%, а жените 51%.

Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца. Средната възраст на заразените е 42 годни.

За София има два нови случая на заболели деца. Става въпрос за дете на 4 години и дете на 13 години, като и двете са на домашно лечение.

Общо случаите на коронавирус в страната са 2443 души.

Продължава тенденцията оздравелите да са повече от новозаразените.

880 са излекуваните, а за денонощието са оздравели още 18 души.

Добрата новина е, че няма починали вследствие на вируса за денонощието. Общата бройка на загубилите живота си остава 130. От всички починали 86 са мъже и 44 са жените.

Няма данни и за заразени сред медиците. До момента те са 153.

Д-р Ангел Кунчев заяви, че кризата с COVID-19 освен голямо изпитание, беше и безпрецедентен стрес тест за всички системи, но най-вече за здравната. Предстоят да бъдат направени много интересни анализи на базата на събраната информация, които ще помогнат да се организира работата на здравната система по по-добър и ефективен начин.

Той посочи, че в такива условия на екстремно натоварване си проличават слабостите, но и силните страни на болничната система.

Кунчев обясни, вече ще се работи с медицинските университети, с всички обучаващи, за да бъде значително разшиен обхватът и да бъдат задълбочени знанията на студентите по медицина в някои области като епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията и вирусологията.

Интересни могат да бъдат и данните по отношение на реалната и измислената заболяемост, както и на дейността на отделни болници, каза още той.

Една сравнително малка система, която се състои от под 2500 души, пое първия и основен удар и вече 4 месеца на предела на силите си, тези хора вършат всички, свързано с противоепидемичната дейност.

Кунчев изтъкна положителнте страни на създалата се ситуация - създаването на информационната система на страната за коронавируса. Според него това е нещо, което обикновено отнема месеци и години, а беше направено за около 2 месеца. По подобен начин се развиват нещата и в областта на дезинфектантите - експертния съвет, който разрешава тези продукти вече заседава всяка седмица и се утвърждават до 40 нови продукта, включително и такива, които стъпват на нови технологии. Например - нанотехнологиите, има дезинфектанти, които са на основата на наночастици, те образуват слой, който не позволява на бактерии да се закрепва за тази повърхност и ги унищожават, а ефектът остава за по-дълго.

"Дарик"
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев