Община Сливен

Д-р Васислав Петров: Не ни достигат средства за лекарства и косумативи

-------
22.05.2020 / 09:25

Епидемията от коронавируса постепенно отстъпва с намаляващ брой новозаразени и все повече излекувани пациенти. През седмицата стана ясно, че болниците няма да връщат на Здравната каса средствата в размер на 85% от бюджетите си, които получаваха в условията на извънредно положение.

Достатъчни ли са обаче тези средства за нормалното функциониране на лечебните заведения и ще могат ли те да изпълняват функциите си и в бъдеще.

 

Малко пациенти, много разходи. Такава е картината в областната болница в Силистра, където до момента са лекувани шестима пациенти с коронавируса. От началото на кризата лечебното заведение работи с около 1/3 от капацитета си, разходите обаче се увеличават, посочи директорът Даниела Костадинова:

 

"Задълженията се качват главоломно, започва притискане от лекарствените фирми. Сметките няма да излязат... В тази ситуация ние не се нуждаехме от 85% от бюджетите си, а от 150%, за да можем да се справим".

 

Подобна е ситуацията във всички областни болници в страната, коментира д-р Весислав Петров, председател на Сдружението на областните болници в България, който ръководи областната болница в Сливен:

 

"Вече е много тежко на болниците, защото средствата не ни достигат, за да изплатим в пълен обем плащанията към доставчиците и за лекарства и консумативи".

 

Ситуацията се усложнява и заради многократното увеличение на цените на консумативи, посочи д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан, който е председател и на Сдружението на общинските болници:

 

"Сега се развързват ръцете на спекулата. Изчисленията ни бяха разбити на пух и прах още през март".

 

Лекарите нарекоха "клевети" твърдения, че в болници се пишат несъществуващи диагнози за коронавируса.

Източник: "Сливен медия"
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев