Община Сливен

Ретро разходка с... Хаджи Димитър

-------
08.05.2020 / 12:01

Играта ни „Опознай Сливен от миналото“, част от основната програма на ОДФ-Сливен, продължава. Всеки вторник и петък ви запознаваме с интересни факти и любопитни „клюкини“ за част от сгради и обекти в Сливен. Всички те са публикувани в книгата „Сливенски тайни – знайни и незнайни“, съставена от Владимир Белов, и издадена през 2016 година от ОДФ-Сливен. Книгата представя архитектурната история на Сливен и съдържа официална информация и по-забавни и любопитни сведения за съответните обекти.

Досега в играта ви представихме доста интересни сгради и места. Ретро разходката ни продължава с посещение на къщата-музей „Хаджи Димитър“ и паметника на войводата.

 

Къща-музей „Хаджи Димитър“

От малък хаджията бил непокорен и не „свалял шапка“ нито на турските, нито на гръцките велможи, влизайки често във физически препирни с тях. Хаджи Димитър бил сред основоположниците на четническите движения, които през 1868 година навлезли в България с цел нейното освобождение. Загива на връх Бузлуджа. През 1935 година, след откриването на паметника на хаджията в центъра на Сливен, в една от стаите на къщата му била подредена битова възстановка от времето на войводата. Къщата е реставрирана през 1954 година, а на 3 март 1955 г. била открита първата експозиция. През 1974 година била завършена реставрацията на хана към къщата, а на 6 май 1975 година била открита къщата-музей с нова документална експозиция. В нея се съхранява и оръжие от времето на Хаджи Димитър, револвер-нож, с какъвто самият той бил въоръжен през 1868 година, както и копие от знамето на четата му.

 

Клюкини: До родната къща на Хаджи Димитър бил ханът на баща му – хаджи Никола Асенов. Самата родна къща е построена в края на XVIII и началото на XIX век, възстановена е и е паметник на културата. Хаджи Димитър станал хаджия още на 2-годишна възраст, когато семейството му посетило Божи гроб.

 

Паметник на Хаджи Димитър

Идеята за паметника се зародила още през 1892 година, но поради финансови причини не била осъществена. По време на обсъждането на визията на бъдещия паметник от различните инициативни комитети, създавали и разпускали се през периода 1892 – 1935 година, били поддържани две основни линии: едната – на тези, които подкрепяли тезата, че паметникът трябва да изобразява само фигурата на Хаджи Димитър, и другата, към която били привържениците на идеята, че паметникът трябва да увековечи лицата и на други възрожденски дейци. В крайна сметка втората линия надделяла. Друг комитет пък си поставил за цел да открие оригинална снимка на войводата. Направени били постъпки и за издирването на войводската му униформа. В крайна сметка била заснета униформата на Манол Георгиев – опълченец, деец на на Съединисткото движение, – която била почти тъждествена с тази на хаджията. През 1929 година три инициативни комитета се обединили, за да възродят идеята за построяването на паметника. Събрани били 1 300 000 лева от дарения. През 1935 година паметникът бил вече завършен, а на 6, 7, 8 и 9 септември същата година бил и тържествено осветен. Автори на паметника са скулпторът Стефан Пейчев и архитект Йордан Йорданов. Паметникът има сложно архитектурно-пластично решение. Издигнат е на висок пиедестал (12 м.), фигурата на легендарния сливенски войвода е висока 3.60 м и ярко се очертава на фона на Сините камъни. В основата на паметника са разположени бюстовете на сливенските възрожденци – Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов, Иван Добровски.

 

Клюкини: На мястото на паметника на Хаджи Димитър в центъра на Сливен се намирали развалини от бившия метох към църквата „Св. Димитър“

 

Малки приятели, подготвили сме интересно занимание за вас. Публикуваме черно-бели рисунки, на които са изобразени Хаджи Димитър и револверната му сабя. Вие можете да оцветите рисунките и да ги изпратите на мейла на ОДФ-Сливен: odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награда.

 

Ето и малко любопитна информация за револверната сабя на Хаджи Димитър. Тя се съхранява в Регионален исторически музей-Варна. Това е кавалерийска белгийска сабя, със стоманен клин, желязна ръкохватка с два чирена. На нея е монтиран спусъкът, петлето и бойната пружина на револвера. Сабята е с богата гравировка на клина.

 

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев