Община Сливен

Цигуларят от Сливен Георги Калайджиев с проект в помощ на талантливи деца от Германия

-------
08.05.2020 / 09:41

„Музиката вместо улицата“ е проект в помощ на талантливи, но бедни деца от родната махала на цигуларя Георги Калайджиев в Сливен. Двамата със съпругата му Мария Хаутшилд работят в името на децата повече от 10 години. Чрез даренията, които се събират в Гисен, Германия, децата от сливенската махала могат да посещават седмично професионални уроци при музикален педагог по различни инструменти – цигулка, чело, китара. Всяка година се провеждат и благотворителни концерти.

 

Цигуларят Георги Калайджиев е родом от Сливен. Баща му е цигулар, който не успява да завърши консерваторията поради финансови причини. Малкият Георги започва да свири на цигулка едва 4-годишен и чрез стипендия от родния град за талантливи, но бедни деца, успява да завърши музикалното си образование. Цигуларят си спомня, че е бил дете като всички други, къпан в любов, но един ден разбира, че е ром… Тогава идва цигулката, която го спасява. Днес той иска да протегне ръка за спасение и на други деца от махалата, защото, както сам казва: „за децата музиката е като въздуха“.

 

Георги Калайджиев е сред концертмайсторите на „Софийски солисти“, носител е на наградата Добри Чинтулов за 2019 година. Днес е цигулар в Гисенската филхармония и ръководител на ансамбъла Collegium Musicum.

 

БНР

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев