Община Сливен

Сливен е на трето място в страната по брой обновени жилищни сгради

-------
07.05.2020 / 15:37

Общо 14 022 жилища в 195 сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Това става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на Програмата.

От въведените в експлоатация през миналата година 195 блока, най-много са в Област София – 56, следва Пловдив с 24, Сливен – 16, Добрич – 16 и Хасково – 10.

Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 сгради, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

Отчетените резултати потвърждават, че интересът към Програмата продължава да бъде голям. Непосредственият социално-икономически ефект се изразява в намаляване на разходите за отопление на домакинствата и подобряване на здравословните условия за живот. Извършените ремонти на сградите създават приятна жизнена среда, което води до промяна в облика на цели квартали.

Не по-малко важно е, че Националната програма създава заетост и увеличава финансовите постъпления както в строителния сектор, така и в транспортния бранш, складовете, логистичните центрове и други.

Като положителен ефект от реализирането на проектите се отчита и подобряването на качеството на околната среда, вследствие на спестени емисии на парникови газове.

Канал 6
 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев